Severná Kórea obchádza americké sankcie používaním kryptomien

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Len prednedávnom zverejnili dvaja finanční experti z Washingtonu správu, v ktorej varujú, že Severná Kórea stále častejšie využíva digitálne meny na to, aby sa vyhla americkým ekonomickým sankciám.

Elegantný spôsob, ako sa vyhnúť uvaleným americkým sankciám

Podľa Lourdes Mirandovej, vyšetrovateľky finančných trestných činov, ktorá sa špecializuje na zhromažďovanie a analýzu spravodajských informácií a Rossa Delstona, ktorého oborom je boj proti praniu špinavých peňazí spolu s bojom proti financovaniu terorizmu, pracuje Pchjongjang na vlastnej kryptomene. S najväčšou pravdepodobnosťou tiež často na svoje obchody využíva aj iné populárne kryptomeny, ako je Bitcoin.

Virtuálne meny tiež bohužiaľ často využívajú rôzni zločinci či organizované (aj medzinárodné) skupiny. Hrajú dôležitú úlohu v ich nekalých obchodoch a môžu byť používané na financovanie terorizmu. Ako uvádza toto duo expertov vo svojom písomnom prehlásení pre spravodajský portál Asia Times, ani Severná Kórea nie je výnimkou.

Kryptomeny majú pre KĽDR obrovskú výhodu v tom, že jej dávajú omnoho viac možností, ako obísť americké sankcie. Môžu tak učiniť tým, že využívajú služby mnohých medzinárodných zmenární, na ktorých rôznymi spôsobmi zamieňajú a ďalej presúvajú digitálne meny – toto správanie úplne presne odzrkadľuje cyklus prania špinavých peňazí.

Odporúčame článok: AppleJeus: Severokórejskí hackeri Lazarus mieria na kryptomeny prostredníctvom macOS malvéru

Desiatky až stovky miliónov USD pre KĽDR

Pripomíname slová Priscilly Moriuchi, bývalej členky Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) pre oblasť kybernetickej bezpečnosti, ktorá odhadovala, že Severná Kórea zarába ťažbou a predajom kryptomien približne 15 až 200 miliónov dolárov. V rozhovore zo začiatku tohto roku vyhlásila:

“Severná Kórea našla ďalšie cesty, ktorými získava digitálne meny. Patrí medzi ne nielen ťažba kryptomien (hlavne Bitcoinu a Monera), ale aj výkupné, ktoré sa v kryptomenách zaplatí.”

Veľa ľudí má určite v pamäti vydieračský vírus WannaCry, ktorý je dodnes považovaný za najničivejší a najagresívnejší vydieračský softvér svojho druhu. Tento ransomvér napádal počítače so systémom Microsoft Windows, zašifroval dáta na pevnom disku a za odblokovanie požadoval zaplatenie výpalného v Bitcoinoch, ktoré sa navyše s ubiehajúcim časom zvyšovalo až na cca 2000 USD.

Bude mať KĽDR vlastnú virtuálnu menu?

Mirandová a Delston vo svojej správe tiež tvrdia, že okrem využívania súčasných najobľúbenejších kryptomien (ako je Bitcoin), zvažuje vláda tejto krajiny aj možnosť vytvorenia vlastnej kryptomeny.

“Mať vlastnú kryptomenu by im tiež významne uľahčilo možnosť vytvárať si online účty v rôznych kryptomenových zmenárňach. Stačí len využiť možnosť anonymnej komunikácie, v ktorej skryjete pravú geologickú polohu svojho zariadenia, prípadne aj používateľa.”

Výskumníci ďalej predpokladajú, že krajina vytvorí aj vlastný blockchain (s najväčšou pravdepodobnosťou s upraveným verejným záznamom transakcií), aby ukázala, že tieto transakcie pochádzajú z legálnych zdrojov. Nasledovať by mala peňaženka a s ňou spojené služby.

Tip redakcie: JP Morgan CIO: Blockchain nahradí súčasné technológie

Severná Kórea nie je ani zďaleka prvá

Ak sledujete dianie v kryptosvete, iste viete, že Severná Kórea nie je jedinou krajinou, ktorá sa v snahe čeliť ekonomickému tlaku Spojených štátov a ich spojencov obrátila na kryptomeny. Ich úspešnosť je však otázkou. Spomeňme si napríklad na osud venezuelskej digitálnej meny Petro, ktorej vydanie oznámil sám venezuelský prezident Nicolas Maduro. Prezident Spojených štátov Donald Trump však v máji vydal nariadenie, v ktorom sa americkým občanom

“… vo svetle nedávnych krokov, ktoré prijal Madurov režim a ktorými sa snaží o obchádzanie amerických sankcií vydaním digitálnej meny.”

zakazuje túto menu nakupovať a akokoľvek s ňou obchodovať. Téme sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku.

Bokom nestojí ani taký Irán, ktorý nedávno odhalil podrobnosti o svojej národnej kryptomene, ktorú sa chystá vydať v reakcii na uvalené ekonomické sankcie pod taktovkou USA. Budúca iránska kryptomena je údaje spojená s miestnou menou rial a má byť postavená na open-source technológii Hyperledger Fabric.

Mohlo by vás zaujímať: (Politika) Venezuela – Príbeh o kolapse krajiny s najväčšími zásobami ropy na svete

Záver

Hoci celkom nedávno prebehla v Singapure historicky prvá schôdzka prezidenta USA s vodcom KĽDR, na ktorej si Donald Trump a Kim Čong-un dokonca podali ruky a viac než polhodinu spolu osamote jednali, nemožno túto správu brať na ľahkú váhu. Priznajme si, že za súčasnej situácie môžu kryptomeny slúžiť na mnoho rôznych účelov a nie všetky sa nám môžu páčiť. V tomto prípade je pomocou nich možné celkom elegantne obchádzať uvalené ekonomické sankcie. A čo vy, súhlasíte s varovaním týchto dvoch expertov, alebo vám príde prehnané a pritiahnuté za vlasy? Budeme radi, ak vyjadríte svoj názor v komentároch pod článkom.

NAŠE NAJNOVŠIE VIDEO:

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Radek.

Zdroj:
ccn.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.