Ste na kryptomenách stratový? Tento návod to hneď zmení

Novinky Ako premeniť straty na zisky
Ako premeniť straty na zisky. Zdroj: shutterstock.com/lp-studio/Olivier Le Moal
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Neskúsený obchodník, ktorý ešte nepozná kryptomeny, vo svojich začiatkoch môže realizovať zisky, no väčšinou je to o šťastí. Skutoční investori skúmajú fundamentálne pozadie jednotlivých projektov a hľadajú podhodnotené mince. Existuje niekoľko jednoduchých rád, ako môžete svoje straty premeniť na zisky.

Často ľudia vložia do kryptomenového trhu hneď prvýkrát väčší obnos peňazí a snažia sa s ním obchodovať. Rovnako ako na trhu akcií aj na trhu kryptomien existujú mince, ktoré sú podhodnotené a ich vnútorná hodnota je vyššie ako trhová. Prieskum zameraný na správny výber kryptomien je jeden z najdôležitejších aspektov. Viac sa o tejto téme môžete dočítať v článku Ľudia investujú do kryptomien bez ich prieskumu. Tejto chyby sa vyvarujte.

Ak sa ale aj napriek tomu snažíte obchodovať kryptomeny bez poznatkov, musíte sa naučiť ako sa trh správa. Asi jedna z najvzácnejších rád je, že potrebujete realizovať obchody s nízkym kapitálom, ktorý možno nie je pre vás zaujímavý, no naučíte sa mnoho poznatkov. Prax vám totiž zabezpečí skúsenosti, ktoré vám nikto nenahradí a ani si ich nemôžete kúpiť.

Neobchodujte kryptomeny bez prieskumu

Neobchodujte kryptomeny bez prieskumu. Zdroj: shutterstock.com/valiantsin suprunovich

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.
Sponzorovaný obsah

Začiatočník by mal obmedziť kapitál

Realizovanie obchodov musí bezpodmienečne prebiehať so skutočným kapitálom a nie na rôznych demo účtoch. Prečo? Pretože ak obchodujete s vlastnými zdrojmi, do obchodov sú zakomponované emócie. A práve toto je oblasť, s ktorou má väčšina obchodníkov problém.

Obchodník sa musí vystavovať emóciám, no zároveň ich musí vedieť eliminovať. Keby sa im nevystavoval, nedokázal by sa naučiť ako ich potlačiť. Strach a chamtivosť ovplyvňujú každý jeden obchod, ktorý realizujeme, okrem trvalých príkazov, ktoré môžu byť súčasťou stratégie DCA. To, ako nás riadia emócie počas obchodovania, sa môžete dočítať v článku Ako strach a chamtivosť ovplyvňujú naše výsledky na burze.

Nedovoľte emóciám nad vami vyhrať

Nedovoľte emóciám nad vami vyhrať. Zdroj: shutterstock.com/aslysun

Proces učenia sa na kryptomenovom trhu s nízkym kapitálom môžete pokojne aplikovať aj na menej kapitalizovaných minciach. Aspoň sa naučíte ako volatilita narazí na vaše emócie a naruší vám vašu obchodnú stratégiu. Pre dlhodobejšie obchody a vyššie objemy kapitálu sa ale odporúčajú predovšetkým najviac kapitalizované mince.

Jednou z hlavných metrík, ako porovnať výkonnosť kryptomien, je porovnanie ich kurzu voči bitcoinu z dlhodobého hľadiska. Bitcoin slúži ako pomyselný index trhu, ktorý nasledujú všetky altcoiny. V prípade, že počas bullrunu altcoin rastie viac ako bitcoin a počas korekcie si drží voči nemu hodnotu, môžeme povedať, že sme našli ten správny altcoin. Príkladom je ethereum a binance coin, ktoré spĺňajú všetky vyššie spomenuté predpoklady.

Prečítaj si tiež: Bitcoin alebo altcoiny – Ktoré kryptomeny sa oplatí držať?

Na kryptomeny vplývajú aj vonkajšie faktory

V neposlednom rade je vždy dôležité vedieť v akej fáze sa trh nachádza. Primárny trend sa opakuje v troch základných fázach: navýšenie dopytu, korekcia a akumulácia. Je potrebné sledovať aj vonkajšie faktory, ktoré vplývajú na trh ako celok. Medzi základné, ktoré v súčasnosti môžeme identifikovať patria:

Toto je len niekoľko faktorov, ktoré je nutné sledovať na trhu s kryptomenami. Samozrejme ich existuje omnoho viac, no toto sú tie najdôležitejšie.

Obchodník s kryptomenami môže okrem sledovania spotových cien investovať kapitál aj iným spôsobom. Medzi základné patrí napríklad staking, pôžičky alebo vytvorenie dlhodobej stratégie. O všetkých týchto možnostiach sa môžete viac dočítať v našom návode 3 spôsoby, ako zvýšiť svoj príjem na trhu s kryptomenami.

Mohlo by ťa zaujímať: Burzy sú majiteľmi vašich kryptomien. Môže sa to zmeniť?

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.