Podľa derivátového trhu SOL dosiahol krátkodobé maximum

Novinky SOL sa nachádza na maxime
SOL sa nachádza na maxime. Zdroj: Shutterstock.com/Shizume
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

SOL dosiahol 9. septembra historické maximum 216 dolárov po tom, čo od augusta získal 508 %. Býčí trend spôsobil, že niektorí analytici predikujú cieľ 500 dolárov, čo by znamenalo trhovú kapitalizáciu 150 miliárd dolárov.

Stojí za zmienku, že počas rastu SOL priemerný transakčný poplatok siete Ethereum presiahol 40 dolárov. Rastúci záujem o trh NFT urýchlil prechod investorov na Solanu, čo bolo posilnené uvedením trhu NFT na trh FTX 6. septembra.

Ceny SOL, AVAX, ATOM na Binance. Zdroj: TradingView

Ceny SOL, AVAX, ATOM na Binance. Zdroj: TradingView

Vyššie uvedený graf ukazuje dvojmesačný výkon spoločnosti SOL v porovnaní s Avalanche (AVAX) a Cosmos (ATOM). Oba bojujú za rovnakú decentralizovanú užívateľskú základňu aplikácií a v porovnaní s Ethereom (ETH) ponúkajú rýchlejšie a lacnejšie transakcie.

Odrzkadlil sa výpadok na cene SOL?

Je zvláštne, že 14. septembra došlo v sieti Solana k výpadku, ktorý trval viac ako 12 hodín. Tím vysvetlil, že veľký nárast transakčného zaťaženia na 400 000 za sekundu zaplavil sieť.

Otvorený záujem Solana. Zdroj: Bybt.com

Otvorený záujem Solana. Zdroj: Bybt.com

Napriek nedávnemu neúspechu futures trhy Solany zaznamenávajú otvorený záujem na 1 miliarde dolárov. Ide o nárast 640 % za dva mesiace. Vďaka tomuto číslu je trh s derivátmi spoločnosti Solana tretím najväčším za BTC a ETH. Tieto údaje potvrdzujú záujem investorov, ale nemožno ich považovať za býčie, pretože futures longy a shorty sú vždy vyrovnané.

Prečítaj si taktiež – Čínsky zákaz v septembri 2017 viedol BTC k ATH – zopakuje sa december?

Trhy s derivátmi smerujú k vyrovnanej situácii

Na zodpovedanie tejto otázky je potrebné analyzovať mieru financovania. Perpetuálne zmluvy, tiež známe ako inverzné swapy, majú vloženú sadzbu, ktorá sa zvyčajne účtuje každých osem hodín. Tento poplatok zaisťuje, že nedochádza k nerovnováhe vo výmennom riziku.

Pozitívna miera financovania naznačuje, že longy dopytujú viac pákového efektu. Opačná situácia však nastáva, keď shorty vyžadujú dodatočný pákový efekt. To spôsobí, že sa miera financovania stane zápornou.

Solana - miera financovania perpetuálnych 8-hodinových futures. Zdroj: Bybt.com

Solana – miera financovania perpetuálnych 8-hodinových futures. Zdroj: Bybt.com

Ako je uvedené vyššie, osemhodinový poplatok dosiahol vrchol 0,12 % 5. septembra, čo zodpovedá 2,5 % týždenne. SOL navyše 7. septembra čelil extrémnej volatilite. Po dosiahnutí vrcholu na úrovni 195 dolárov sa cena SOL zrútila o 35 % do 9 hodín a zlikvidovala špekulačné pozície. To viedlo k súčasnej rovnováhe medzi longami a shortami.

Údaje nepreukazujú, že by sa investori ponáhľali pridať long pozície s pákovým efektom napriek súčasnému otvorenému záujmu 1 miliardy dolárov. Navyše vzhľadom na zisk 410 % za posledné dva mesiace majú obchodníci dôvod obávať sa ďalšej negatívnej predikcie. Bitcoin taktiež nedokázal prelomiť psychologickú bariéru 50 000 dolárov a ešte nie je potvrdené, či bol nedávny pokles pod 40 000 dolárov dnom.

Mohlo by ťa zaujímať – BTC je v Salvádore vítaný – krypto peňaženku vlastní už vyše 2 milióny občanov

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.