Najrýchlejšie transakcie na Binance spravíte s NANO – má rýchlosť vplyv na cenu kryptomien?

BITmarkets BITmarkets

Počas bull marketu, ktorého sme boli svedkami koncom minulého roku, mnohí traderi narážali na problém, ako čo najrýchlejšie presúvať kryptomeny na burzy alebo priamo medzi nimi, s cieľom nezmeškať výhodný kurz. Vzhľadom na veľké množstvo transakcií v danej dobe čelili viaceré siete (Bitcoin nevynímajúc) preťaženiu a na spracovanie prevodu sa čakalo nie práve krátku dobu.

Litecoin, XRP, Nano

Vyššie uvedený fakt mohol zohrať istú úlohu aj napríklad pri raketovom raste ceny Litecoinu. V tom čase boli totižto transakcie uskutočnené s LTC mnohonásobne rýchlejšie ako s BTC. Obdobne to môže byť aj s XRP, ktorého transakčné časy sú ešte nižšie. Ostatne, aj to je jeden z dôvodov, na ktorom Ripple stavia svoju požiadavku (alebo skôr túžbu), aby sa XRP stalo jednou zo základných mien na Binance, čím by sa obchodovalo voči všetkým kryptomenám na tejto obchodnej platforme. V súčasnosti však Binance používa ako základnú menu stále len Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) a Tether (USDT).

A víťazom sa stáva…

Poďme sa ale pozrieť na Nano. Stránky Bitcoinkit.com každú hodinu aktualizujú transakčné časy a tým určujú najrýchlejšie kryptomeny z pohľadu prevodov na burzu. Informácie z tohto webu môžu potom slúžiť napríklad traderom zameriavajúcim sa na arbitrážny typ obchodovania.

V najaktuálnejšej verzii sa na prvú priečku dostalo spomínané NANO. So svojím časom 3 sekundy na transakciu (na Binance) prekonáva aj vyššie uvedené XRP, ktorého prevod trvá 10 sekúnd. V rámci špekulovania sa môžeme dohadovať, či v tom nehrá úlohu aj fakt, že jeden z „reprezentantov” v sieti NANO je práve Binance.

V nižšie priloženej tabuľke je vidieť, že ak chcete svoj prevod uskutočniť takmer okamžite (do jednej minúty), máte na výber len zo siedmich kryptomien. Na chvoste tabuľky sa zo zaujímavých projektov nachádza napríklad Komodo, ktorého aktuálny čas prevodu zaberá až dve hodiny.

Mohlo by vás zaujímať: CEO Ripple Labs: XRP má 1000-krát lacnejšie a rýchlejšie transakcie ako Bitcoin

BTC na 127. mieste

Bitcoin sa s dvadsaťminútovým transakčným časom umiestnil až na 127. mieste, pričom z pohľadu trhovej kapitalizácie sa druhá najväčšia kryptomena, Ethereum, umiestnila na 54. mieste. Zámerom tohto konštatovania samozrejme nie je kritizovať rýchlosť transakcií v sieti BTC. Ak si zoberieme do úvahy, že Bitcoin má slúžiť predovšetkým ako uchovávateľ hodnoty (store of value), tak tento údaj nie je do istej miery pre nás až tak dôležitý. Nehovoriac o tom, že vývojársky tím z Lightning Network pracuje na zlepšení škálovania, poplatkov a samotnej rýchlosti.

Z pohľadu rýchlosti siete môžeme špekulovať, do akej miery má tento aspekt vplyv na aktuálnu cenu danej kryptomeny. Ak bude prevládať skupina ľudí typu trader, ktorá „točí” kryptomeny na dennej báze so zámerom krátkeho držania a výberu zisku – tak ten pravdepodobne s digitálnym aktívom vyznačujúcim sa pomalými transakciami obchodovať nebude, respektíve ho nebude nakupovať. Ak si ale zoberieme ľudí, ktorí projektu veria a sledujú jeho progres – tí budú danú kryptomenu kupovať stále. A potom je už len otázkou času, kedy sa jednotlivé neduhy či detské choroby daného projektu odstránia (ako je tomu aj v prípade LN pri BTC).

Všeobecná odpoveď na otázku vzťahu rýchlosti siete a ceny teda podľa mňa neexistuje. Z môjho pohľadu je rýchla sieť „nice to have but not required” (teda je pekné ju mať, ale nepokladám ju za požiadavku, predovšetkým keď viem, že sa na tom aktívne pracuje).

Tip: Ak chcete nakupovať kryptomeny bez poplatkov a získať 10 USD za prvú registráciu na Coinbase, pozrite sa na tento návod.

Záver

Na záver ešte pár slov o samotnej kryptomene. Nano vzniklo premenovaním RaiBlocks v januári tohto roku. Je to kryptomena fungujúca na základe systémov DAG (directed acyclic graph). Vďaka nej sú umožňované prakticky okamžité prevody s nulovými poplatkami a takmer nekonečné škálovanie. Zároveň je to jediná kryptomena, ktorá využíva vlastnú technológiu nazývanú block-lattice architecture. Vďaka nej má každý účastník siete pridelený svoj vlastný blockchain.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Zdroj:
ethereumworldnews.com
blockmanity.com

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.