[Osobnosť] Jack Ma – Rozprávka o Jackovi a Alibabovi

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Jack Ma je jedným z najbohatších ľudí na svete a pravdepodobne najbohatším angličtinárom. S majetkom v hodnote takmer 40 mld. dolárov sa aktuálne radí na 20. miesto rebríčka najbohatších ľudí podľa časopisu Forbes. Jeho príbeh je plný zlyhaní. Niekoľko rokov mu trvalo, kým spravil prijímačky a dostal sa do školy, a keď ju konečne vyštudoval, zarobil si len veľmi málo. Napriek tomu sa mu podarilo uskutočniť si svoj „čínsky sen”. V tomto článku sa dočítate zvyšok príbehu, ktorý sme minule začali. Nazvali sme ho Rozprávka o Jackovi a Alibabovi.

V minulom dieli ste čítali: V taoistických či buddhistických kláštoroch sa mnísi učia tajné štýly kung-fu a vo vzduchu, naplnenom dymom vonných tyčiniek, sa nesú mantry, odriekavané podľa kaligrafií vyvedených spisov.

Jack a Alibaba – pokračovanie

Jack bol nadšený, jeho pomalé telefonické pripojenie zvoľna pracovalo a on ukázal svojim hosťom, že internet existuje. Čína bola v tej dobe čo sa týka internetu dosť pozadu a on to hodlal zmeniť. Jeho stránky fungujú! O tomto sníval od chvíle, kedy v roku 1994 založil svoju prvú firmu. Vďaka nej sa potom dostal na služobnú cestu do USA, kde prvýkrát vyskúšal internet. Jeho prvé stránky na seba nenechali dlho čakať a Jack bol na ceste k splneniu aj tých najbláznivejších snov.

V tomto príbehu nevystupujú žiadni lúpežníci ani jaskyňa plná pokladov. Jackovi k úspechu a bohatstvu nestačilo iba vysloviť kúzelnú formulku „Sezam, otvor sa!”. Sčasti mu pomohli jeho priatelia a sčasti jeho vlastné nadšenie, ktoré ho viedlo k cieľu. Ak si nabudúce pomyslíte, že neviete ako ďalej, spomeňte si na Jacka. Jack nevie kúzliť a dokonca nie je ani programátor. Je dospelý a má rodinu, ale stále je v ňom to isté nadšenie, s ktorým jazdieval ako chlapec sprevádzať turistov, aby sa naučil anglicky a možno tiež hľadal niečo, čo by ho bavilo. Je jedno, že je to ťažké, zameral pozornosť na svoje priania a cesta sa pred ním otvorila.

Teraz už má svoju prvú firmu. Volá sa China Yellow Pages (Čínske Zlaté stránky). Napriek tomu, že nevie programovať a nemá to najlepšie vzdelanie (nikdy ho neprijali na Harvard), podarilo sa mu rozbehnúť podnik, ktorého podnikateľským zámerom je vytvárať webové prezentácie pre čínskych podnikateľov. A to v dobe, kedy bol internet v Číne ešte len v plienkach. Už onedlho sa ukázalo, že Jackova firma je veľmi úspešná a on začal bohatnúť. Potom ale prišla rana osudu a Jack o firmu prichádza.

Jet Li VS Jack

O Jackovu firmu sa začala zaujímať čínska vláda a keď ju čiastočne pohltila, Jack onedlho skončil ako zamestnanec Ministerstva zahraničného obchodu. Jeho príbeh je pomaly na konci. Má trochu lepší plat, než mal ako učiteľ angličtiny a pracuje ako šéf štátnej firmy. Má rodinu a nemôže si dovoliť nič riskovať. Čo mu teda zostáva, než zmieriť sa s osudom a uhniezdiť sa na svojom pracovnom mieste? Že to takto nemôže skončiť? Presne tak!

V roku 1999 Jack odchádza z Pekingu aj s niekoľkými svojimi kolegami a vo svojom byte v Chang-čou zakladá Alibabu. Nasledujúce udalosti už majú veľmi rýchly spád. Firma okamžite prilákala investorov (napr. banku Goldman Sachs, neskôr Yahoo) a už ich investícia urobila z Jacka dolárového milionára. Jack si užíva život, stretáva sa s prezidentmi, prednáša, kupuje nehnuteľnosti, medzi ktoré patrí vlastný zámok, luxusné sídlo, alebo vinica v Bordeaux. A ako správny Číňan si zahral vo vlastnom mini kung-fu filme, spoločne s najväčšími hviezdami, v čele s Donnie Yenom a Jet Lim.

Alibaba

Na rozdiel od Amazonu a eBayu, Alibaba tovar nevlastní, nemá žiadne sklady a všetok tovar tu ponúkajú priamo jeho výrobcovia. Tých je, ako iste viete, v Číne obrovské množstvo. Alibaba stavil na veľkoobchod a výrobcovia tu ponúkajú svoj lacný tovar na akomsi globálnom veľkoobchodnom trhovisku. Samozrejme, čoskoro pridali tiež maloobchod, prostredníctvom dcérskych spoločností ako Taobao, ktorá zvíťazila v obchodnej vojne a vytlačila eBay z Číny, alebo Aliexpress, ktorý pôsobí aj u nás.

Sídlo – Alibaba group

Záver

Dúfame, že sa vám príbeh páčil a budete sa tešiť na ďalšie osobnosti. Tento diel bol tak trochu zvláštny tým, aký kontrast panuje medzi ľuďmi žijúcimi v najľudnatejšej krajine sveta. Tu a tam z neho vykúkajú narážky na politickú situáciu v Číne. Dnes však nie je v móde na tieto veci upozorňovať. Do popredia nám naši vlastní politici vždy stavajú medzinárodné obchodovanie, nie ľudské práva a podobné záležitosti.

Predmetom tohto článku však nie je politika, preto sme nič zbytočne nerozoberali, ale ani nezakrývali. V každom prípade, Jack Ma si svoj čínsky sen uskutočnil. Hovorí sa o ňom, že sa o svoje bohatstvo vie štedro deliť. Zostáva nám teda len dúfať, že získanú moc využije správne.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Kytka.

Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Ma
montyrich.cz/novinky/podnikani/456-jack-ma-z-ucitele-anglictiny-nejbohatsim-cinanem
smartmania.cz/zakladatel-alibaby-jack-ma-sedm-faktu-o-kterych-jste-jeste-neslyseli/
https://ekonomika.idnes.cz/profil-zakladatele-alibaby-jacka-ma-due-/eko-zahranicni.aspx?c=A160219_233702_eko_profily_rny
http://www.forbes.cz/nejbohatsi-lide/
https://ekonomika.idnes.cz/mocny-cinan-ma-koupil-vinarstvi-v-bordeaux-f23-/eko-zahranicni.aspx?c=A160229_093325_eko-zahranicni_fih

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.