Portugalsko, ktoré lákalo svojou „crypto-friendly” politikou, mení kurz

Novinky Portugalsko, ktoré lákalo so svojou
Portugalsko, ktoré lákalo so svojou "crypto-friendly" politikou mení chod! https://www.shutterstock.com/InkDrop
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Portugalsko, jedna z krajín považovaných za kryptomenový raj pre absenciu zdanenia kryptomien, chystá zmenu politiku. Minister financií Fernando Medina uviedol, že krajina pracuje na rámci, ktorý umožní zdaňovanie ziskov z kryptomien podľa princípov „spravodlivosti” a „efektívnosti”.

Portugalsko bola jedna z európskych „crypto-friendly” krajín

Portugalsko bolo vnímané ako kryptomenový raj, no v súčasnosti politická garnitúra začala pracovať na tvorbe zákonov, ktoré budú zdaňovať digitálne aktíva. K téme sa vyjadril minister financií Fernando Medina vo svojom nedávnom prejave:

Niekoľko ďalších krajín už buduje svoje modely týkajúce sa tejto témy a my sa chystáme vybudovať tie naše. Aktuálne sa nechcem zaväzovať k dátumu, ale v blízkej budúcnosti Portugalsko prispôsobí svoju legislatívu a zdaňovanie.”

Vláda už taktiež naznačila svoje budúce smerovanie zdaňovania kryptomien. Ministerstvo financií totižto stihlo požiadať portugalský daňový úrad, aby preskúmal, ako sa posledné roky zdaňovali kryptomenové aktíva v druhých krajinách.

Ich cieľom je navrhnúť primeraný daňový rámec pre tieto nové finančné nástroje, berúc do úvahy „nevyhnutnú rovnováhu medzi spravodlivým rozdelením príjmov a prilákaním zahraničných investorov.”

Mohlo by ťa zaujímať: Fanúšikovské tokeny Socios vzrástli o 40 %! Čo je za tým?

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Podľa ministra kryptomeny musia byť zdanené

Modely, ktorými sa budú výnosy z kryptomien zdaňovať, sú zatiaľ nejasné. Minister povedal, že budú vytvorené podľa princípov „spravodlivosti a efektívnosti” s cieľom vytvoriť daňový systém, ktorý by však neodplašil kryptomenové investície z a do krajiny.

Podľa Medinu bude tento systém „primeraný”. Minister je však pevne presvedčený, že kryptomeny musia byť zdanené. Na koniec svojho prejavu uviedol, že nemôžu existovať „medzery, ktoré spôsobia kapitálové zisky vo vzťahu k transakciám aktív, ktoré nepodliehajú dani.

Za zmienku stojí taktiež fakt, že v poslednej dobe sa v Portugalsku začínajú kryptomeny využívať ako platobné prostriedky pri transakciách s nehnuteľnosťami. 8. mája sa v krajine oficiálne odohrala prvá transakcia v Bitcoine. Predal sa tam byt za 3 BTC.

Čítaj ďalej: Kryptomena týždňa: Oasis Network – kryptomena veľrýb a inštitúcií