Bitcoinové ETF až v roku 2022? Prečo SEC čaká so schválením?

Novinky Schválenie SEC BTC ETF
Schválenie SEC BTC ETF. Zdroj: Shutterstock.com/24K-Production
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Podľa Todda Rosenblutha, hlavného riaditeľa výskumu podielových fondov vo výskumnej firme CFRA, si investori do kryptoaktív môžu na ETF počkať o čosi dlhšie. Rosenbluth vo svojom rozhovore o „ETF Edge” pre CNBC 12. októbra uviedol, že futures na BTC sú pravdepodobne prvým kryptoburzovým ETF, ktorý získa súhlas. Varoval však, že súčasná regulačná situácia môže spôsobiť ďalšie zdržania.

Na schválenie SEC čaká viac ako 20 produktov obchodovaných na burze založených na kryptoaktívach. Regulačný orgán zatiaľ žiadne neprijal. Regulačné orgány môžu čakať na to, aby všetky tieto produkty splnili svoje ciele, aby ich bolo možné schváliť súčasne. Predišlo by sa tak výhode prvého. 

Generálny riaditeľ spoločnosti Van Eck Associates, Jan van Eck, uviedol, že hlavným záujmom SEC-u je nesúlad medzi skutočnými cenami BTC a cenou futures kontraktu. Okrem toho je potenciál fondov príliš veľký. Keď dôjde k rastu BTC, futures stratégie môžu dosahovať nižšie výsledky až o 20 % ročne.

Prečítaj si tiež – Nový rekord – sieť BTC spracovala za deň 31 miliárd dolárov v transakciách

Ak chceš nakupovať kryptomeny cez internet, jednoznačne odporúčame použiť burzu Binance, kde máš široký výber coinov a jedny z najnižších poplatkov na trhu. Tie si ešte môžeš znížiť o 5 %, ak si vytvoríš účet cez >>>tento odkaz<<< a o ďalších 25 % nákupom BNB tokenov.

ETF bude schválené, otázne je kedy

Van Eck tiež spomenul, že regulátor by potreboval získať väčšiu kontrolu nad obchodovaním s kryptomenami. O ňu sa pokúša prostredníctvom svojich nedávnych hrozieb voči Coinbase a produktu požičiavania stablecoinov na burze. Ostatné populárne obchodné platformy, ako napríklad Robinhood, sú už regulované a registrované ako makléri-predajcovia.

Akékoľvek špekulácie o možnom oneskorení by mohli zasiahnuť cenu Bitcoinu, pretože analytici naznačili, že veľkí investori tento mesiac skupujú BTC v očakávaní schválenia. Aktívum sa za posledných 12 dní zvýšilo o 41,50 % a 12. októbra dosiahlo maximum 58 000 dolárov.

Bloomberg ETF analytik, Eric Balchunas, je stále presvedčený, že existuje 75  pravdepodobnosť, že produkt bude schválený ešte tento mesiac.

Začiatkom tohto mesiaca SEC predĺžil termín štyroch BTC ETF – Global X Bitcoin Trust, Valkyrie XBTO Bitcoin Futures Fund, WisdomTree Bitcoin Trust a Kryptoin Bitcoin ETF – na 45 dní.

Mohlo by ťa zaujímať – Neuveríte aké bizarné kryptomeny tento rok urobili z ľudí milionárov

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.