Dosiahnu kryptomeny všeobecnú adopciu už v roku 2019?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V januári 2019 zaznamená technológia blockchain okrúhle jubileum. Bude to totiž jej desiate výročie existencie. Satoshi Nakamoto, tajomný tvorca Bitcoinu, práve v januári pred desiatimi rokmi zverejnil na Sourceforge softvér pod označením Version 0.1. Odvtedy vzniklo viac ako 1600 ďalších kryptomien a rôznych projektov využívajúcich túto technológiu.

Desať rokov je v technologickej oblasti pomerne dlhá doba a tak sa vynára otázka, kedy dosiahne blockchain všeobecné prijatie a rozšírenie do rôznych oblastí vedy, obchodu, priemyslu či služieb.

Získajte profesionálne analýzy a exkluzívny pohľad na kryptomeny na trading11.com

Aj napriek veľkému množstvu investičných správ ohľadom digitálnych mien, ktoré sa objavujú takmer každý deň, je tento typ investovania stále považovaný za vysoko špekulatívny.

Využiteľnosť verzus špekulácie

Podľa zakladateľa spoločnosti Zerion Evgenya Jurtaeva sme stále svedkami malého množstva prípadov využitia kryptomien. Na druhej strane špekulácií ohľadom ceny je stále viac. Veľká väčšina investorov stále hľadá „nový” Bitcoin, či Ethereum v novoznikajúcich ICO. Ich snaha je pritom jednoznačná – objaviť kryptomenu, ktorá zaznamená rovnaký cenový boom ako dve vyššie spomenuté.

Aby však kryptomeny získali osvojenie medzi širokou verejnosťou, musia špekulácie ustúpiť zo svojej pozície a do popredia sa musí dostať reálne využitie digitálnych mien. Blockchainové projekty musia priniesť inovácie a osloviť dostatočný počet ľudí. Jedine to je cesta k stavu, kedy sa kryptomeny stanú používané každým z nás.

Mohlo by vás zaujímať: Krátky prehľad jednotlivých „generácií” technológie blockchain

Budúcnosť je v Dapps

Kým Bitcoin priniesol revolúciu v oblasti platieb, Ethereum odhalilo potenciálne neobmedzený rozsah využiteľnosti blockchainu. Aj vďaka nemu mohli vývojári vytvoriť už viac ako 1500 decentralizovaných aplikácii (DApps), od ktorých si sľubujú intuitívne riešenia rozmanitého množstva problémov.

DApps tým pádom môžu byť kľúčom k rozšíreniu kryptomien medzi verejnosť. A nemusí ísť iba o otázku platieb. Dôležité je, aby ponúkli tak kvalitný produkt, alebo službu, že svoju „centralizovanú” konkurenciu nechajú v úzadí. V opačnom prípade si k nim ľudia len ťažko nájdu cestu.

Svoju víziu ohľadom Dapps v roku 2019 vyjadril aj Carl Bennetts zo spoločnosti Status.im. Podľa neho budeme svedkami čoraz väčšieho množstva vývojárov a dizajnérov, ktorí sa zamerajú na tvorbu jednoduchších a užívateľsky prívetivejších aplikácií pre denné použitie. Tým sa docieli zníženie bariéry pre nástup kryptomien.

Platby treba zefektívniť

Ako sme uviedli vyššie, prvou oblasťou v ktorej našiel blockchain uplatnenie, boli platby. Táto sféra zostáva naďalej jednou z priorít, na ktoré sa jednotlivé developerské tímy sústredia. Hlavným cieľom je predovšetkým predísť situácii, ktorá nastala koncom minulého roku. Vysoké transakčné poplatky a časy realizácií platieb s Bitcoinom totiž dozaista nie sú cestou, ako nahradiť súčasný bankový systém.

Aktuálne sa situácia znormalizovala, na čo naráža aj Yoav Dror zo spoločnosti PumaPay:

„Až donedávna bolo hlavnou výzvou skrátiť čas a znížiť náklady na spracovanie platieb s kryptomenami. V prípade Bitcoinu sme videli, že doba spracovania bola často až jedna hodina a výška poplatkov odrádzala ľudí od denných platieb touto menou. V roku 2018 sme svedkami viacerých prípadov, ktoré dokazujú, že platby s kryptomenami môžu byť skutočne rýchle, lacné a vhodné pre každodenné transakcie.”

Tip: Ak chcete nakupovať kryptomeny bez poplatkov a získať 10 USD za prvú registráciu na Coinbase, pozrite sa na tento návod.

Škálovateľnosť

Je tu však ešte jeden veľký problém, ktorým si musí technológia blockchain prejsť a čím skôr ho vyriešiť. Je nim škálovateľnosť.

Verejné blockchainy, ako je Bitcoin a Ethereum, by mali pristúpiť ku škálovateľnosti čím skôr (pozn. škálovateľnosť – rozširovanie služieb, predovšetkým schopnosti siete obslúžiť vysoké množstvo užívateľov, respektíve potvrdiť veľké množstvo transakcií). Nateraz môže aktuálna kapacita spracovania transakcií postačovať, no v prípade, že sa kryptomeny reálne rozšíria, bude súčasný stav neakceptovateľný. Preto je dôležité, aby sa developeri zaoberali touto otázkou už v predstihu a na masovú adopciu boli vopred pripravení.

Záver

Dosiahnu kryptomeny všeobecné prijatie už v nasledujúcom roku? Podľa všetkého je táto situácia málo pravdepodobná. Napriek tomu môže byť rok 2019 slušnou štartovacou líniou pre prebudenie celého kryptoodvetvia. Ostatne, naznačuje to aj generálny riaditeľ spoločnosti Waves Alexander Ivanov:

„Rok 2019 bude určite začiatkom masového osvojenia kryptomien. Je však ešte potrebné spraviť veľa pre spojenie dvoch rozdielnych svetov: tradičného bankovníctva a kryptomien.”

Budeme radi, ak sa prihlásite na odber videí na našom YouTube kanáli.

NAŠE NAJNOVŠIE VIDEO:

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Zdroj:
bitcoinist.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.