Sapphire vyrobil 16GB Radeon RX 570 – věří v návrat GPU těžby!

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Výnosy z ťažby kryptomien sú momentálne veľmi nízke, u niekoho nulové alebo dokonca aj záporné. Zdá sa však, že firme Sapphire je to jedno. Sapphire pripravila novú verziu Radeonu RX 570 s pamäťou 16 GB, a to špeciálne pre minerov.

Sapphire tiež podporuje nový projekt (kryptomenu) Grin a implementáciu MimbleWimble blockchain protokolu. Grin možno brať ako “anonymný”, čo znamená, že sa zameriava na bezpečné a anonymné transakcie a údajne rieši niektoré slabiny existujúcich kryptomien (článok o Grin-e plánujeme publikovať zajtra. Prihláste sa na odber notifikácií – návod nájdete tu – a ostaňte informovaní). Túto kryptomenu založil Harry Potter a všetko odkazuje práve na neho. Bude konkurovať Satoshimu, ktorého nikto nikdy nevidel?

RX 570 16GB je pre Grin ideálna

Viceprezident globálneho marketingu spoločnosti Saphire – Adrián Thompson – dokonca zverejnil príspevok, v ktorom upozorňuje na potenciál kryptomenu Grin. A to je v podstate celý dôvod, prečo Sapphire vytvára túto novú kartu.

Grin má k dispozícii dva algoritmy proof-of-work, vrátane primárneho algoritmu ASIC Friendly (AF) nazvaného Cuckatoo a sekundárneho algoritmu ASIC Resistant (AR) nazvaného Cuckaroo. Výnosnosť každého algoritmu sa bude časom meniť, avšak počiatočná fáza bude uprednostňovať algoritmus AR Cuckaroo.

Mohlo by vás zaujímať: Ťažba zlata spotrebuje až 20x viac energie ako ťažba Bitcoinu

Grin je zameraný na pamäť

Na rozdiel od Bitcoinu, ktorý vyžaduje obrovský výkon, sú algoritmy Grinu údajne viazané hlavne na pamäť. AF Cuckatoo algoritmus môže vyžadovať až 11 GB pamäte, GPU-friendly Cuckaroo môže potrebovať viac ako 5.5 GB.

To je pravdepodobne dôvod, prečo Radeon RX 570 prichádza práve s 16 GB pamäte. Veľa high-end kariet s tak veľkými pamäťami stojí obrovské peniaze. Nová karta Radeon má byť cenovo dostupná voľba pre ťažiarov kryptomeny Grin. Sapphire hovorí, že nadchádzajúca 16GB karta má dostatok pamäte, aby rozbehla oba algoritmy Grinu naraz.

Sapphire 16GB RX570 by sa mal predávať za tretinu ceny
konkurenčných 16GB kariet určených pre profesionálne aplikácie

“Nová RX570 je stroj na tlačenie peňazí”

– píše Thompson.