1200 $ !!! Akcie Tesly uzavreli týždeň na rekordných hodnotách – Tu je prečo

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

“Tesla po rekordnom druhom kvartáli vytvorila profit a akcie dosiahli hodnotu 1200 $” 

Automobilka Tesla v roku 2020 prekonáva všetky očakávania. Predaje týchto revolučných amerických elektrických áut sa zvyšujú každým rokom. Aj v Q2 2020 sme napriek desivej situácii vo svete zaznamenali skvelé čísla a automobilka prekonala aj tie najväčšie očakávania.

A to aj napriek tomu, že niektoré fabriky na výrobu áut boli viac než mesiac zatvorené kvôli pandémii koronavirusu. Tesla predala 90 650 áut, z toho 80 050 Model 3 a Y (lacnejšie modely) a 10 600 drahších Model S a X. Pravdepodobne tak vytvorila štvrtý kvartálny profit v rade a Elon Musk nezabudol pripomenúť, že spoločnosť bude s najväčšou pravdepodobnosťou pridaná do indexu S&P 500, ktorý sleduje 500 najväčších ziskových amerických firiem.

Čo to znamená a prečo je to dôležité? To sa dočítate v našom článku:
Dosiahne Tesla v Q2 profit a dostane sa do S&P 500?

S kapitalizáciou presahujúcou 200 miliárd dolárov sa Tesla umiestni vo vrchnej tridsiatke najväčších spoločností v USA a zabezpečila si miesto najcennejšej automobilky na svete. Technologický náskok tejto firmy pred ďalšími výrobcami áut je dychvyrážajúci, a to sa logicky musí odzrkadliť aj na jej hodnote. I keď samotné predaje sa so starými kolosmi nemôžu porovnávať.

10% skok akcií Tesly vytvoril obrovský gap

tesla graf

Ako môžete vidieť na hodinovom grafe, hodnota akcií Tesly v piatok hneď po otvorení burzy poskočila o necelých 10% a prekonala 1200 $. Ešte nedávno sme pritom hlásili prekonanie tisíc-dolárovej hladiny a špekulovali sme, či si Tesla dokáže udržať náskok pred Toyotou. Zdá sa, že áno.

Tento gap na daily grafe bude s najväčšou pravdepodobnosťou v najbližších týždňoch uzatvorený. Tesla sa teda ešte môže vrátiť do trojciferných čísel.

Vydrží toto šialené rastové tempo aj v budúcnosti?

Je dôležité poznamenať, že projekcie pre hodnotu akcí Tesly v najbližších piatich rokoch sú veľmi pozitívne. Aj najviac bearish scenár počíta s rastom o 50% na hodnotu 1500 $. Bullish scenár ktorý zahŕňa dokončenie level 5 autopilota (plne autonómne riadenie – auto bez volantu či pedálov) a spustením Robotaxi služby počíta s cenou 20-25 tisíc dolárov. Priemerné projekcie ukazujú hodnotu akcií Tesly v intervale 4-10 tisíc dolárov.

Ako je na tom Tesla autopilot v súčasnosti? Je prekvapivo dobrý a dokonca dokáže predísť aj nečakanej zrážke s iným automobilom na cestách. Zvláda situácie, v ktorých by človek pravdepodobne zlyhal. Odporúčame pozrieť si toto video, kde je ukázané, ako autopilot od Tesly zvláda podobné situácie.