Potravina, ktorú používame denne, sa mení na tekuté zlato. Platíme za ňu astronomické sumy

  • O vysokých cenách olivového oleja sa vie už dlhšie.
  • Ceny však neustále rastú.
  • To sa páči podvodníkom, ktorí olivový olej falšujú.
Novinky Potravina, ktorú používame denne, sa mení na tekuté zlato
Potravina, ktorú používame denne, sa mení na tekuté zlato. Zdroj: Shutterstock.com/Shutterstock AI, Art_Photo
Kvakomat PC bannerBitmarkets

Na falšovaný olivový olej ste možno narazili aj vy, pričom o tom vôbec neviete. Na túto problematiku upozornil portál tvnoviny.sk s tým, že ide o veľmi rozšírenú praktiku, ktorá aktuálne trhá rekordy v celej Európe.

Falšované olivové oleje sú často zmiešané s inými olejmi, ktoré majú nižšiu kvalitu. Podvodníci sa však nebránia ani pridávaniu zakázaných látok.

Tekuté zlato

Momentálne možno olivový olej nazvať aj tekutým zlatom. Dôvodom je mimoriadne zlá úroda, ktorá predstavuje problém už niekoľko rokov. Svoje o tom vie aj podnikateľ, ktorý je distribútorom olivového oleja z Grécka. Ten pre tvnoviny.sk uviedol, že nákup mu narástol o sto percent.

O vysokých cenách olivového oleja sa vie už dlhšie. Kým v roku 2023 fľaša oleja stála 6 eur, dnes ju spotrebitelia mohli kúpiť za 8 eur. Je potrebné dodať, že ide o akciovú cenu.

Vývoj na burze je jednoznačný. Ceny od roku 2022 vzrástli viac než dvojnásobne, čo spôsobuje aj vyšší záujem u podvodníkov. Tento problém sa týka najmä falšovania, pri ktorom sa olivový olej mieša s lacnejšími náhradami, ako sú rafinované oleje či dokonca lampový olej.

Distribútor olivového oleja ozrejmuje, že môže nastať aj situácia, že kukuričný alebo sójový olej sa zmieša s tým olivovým. Ide vlastne o oleje, ktoré sú bez chute. Čo sa týka farby, aby sa mix olejov podobal na ten olivový, použijú sa farbivá. Odborník tiež poukazuje na prípady, keď sa extra panenský olivový olej vydával len z výliskov.

98 %

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 74 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Pravý extra panenský olivový olej

Pravý extra panenský olivový olej sa musí lisovať za studena, a to ihneď po zbere olív. Podstatný je aj jeho údaj o kyslosti – v prípade, že kyslosť stúpne nad 0,8, tento olej sa nemôže označovať za extra panenský.

To, či máte doma skutočne kvalitný olivový olej, zistíte na základe jeho chute. V tej totiž podľa odborníka nesmie byť cítiť voskové pastelky. Falošným olejom sa však dokážete vyhnúť už v obchode. Stačí, ak si preštudujete etiketu výrobku. Pokiaľ na nej stojí, že výrobok je vyrobený zo zmesi olív z EÚ a mimo EÚ, kupovať by ste ho nemali.

Extrémne drahý je aj pomarančový džús

Situácia na trhu s pomarančovým džúsom zostáva napätá. Ceny jedného z najobľúbenejších nápojov na svete sú stále približne dvojnásobné oproti cenám z minulého roka. Tieto vysoké ceny sú udržiavané hlavne v dôsledku extrémneho počasia spôsobeného klimatickou zmenou a choroby známej ako zelenanie citrusov, uvádza portál Teraz.sk.

Tlak na ceny zvýšilo i nedávne varovanie organizácie pestovateľov citrusov Fundecitrus o tom, že Brazília ako najväčší producent a vývozca pomarančového džúsu na svete môže čeliť najhoršej úrode pomarančov za posledných viac ako 30 rokov.

Výrobcovia preto hľadajú alternatívy a skúmajú možnosti nahradenia pomarančového džúsu v ovocných šťavách mandarínkami, jablkami alebo hruškami.

Kees Cools, prezident Medzinárodnej asociácie výrobcov ovocných a zeleninových štiav, uviedol:

Situácia zostáva kritická, keďže riziko zhoršenia úrod v dôsledku zelenania citrusov je vysoké a krátkodobé riešenie v nedohľadne.

Okazio PCtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.