Priemyselná produkcia na Slovensku sa vrátila na úroveň 2023. Čakajú ju však výzvy

  • Priemysel ťahala nadol najmä výroba kovov, ktorá zaznamenala medziročný pokles o 5,8 %.
  • Z výziev, s ktorými sa bude musieť slovenský priemysel vysporiadať, je rastúca konkurencia na strane čínskych výrobcov.
Ekonomika Priemyselná produkcia na Slovensku sa vrátila na úroveň 2023
Priemyselná produkcia na Slovensku sa vrátila na úroveň 2023. Zdroj: Shutterstock.com/OlegRi, Gorodenkoff

Priemyselná produkcia na Slovensku sa v máji 2024 vrátila na úroveň predošlého roka napriek výkyvom. Podľa výsledkov Štatistického úradu SR priemyselná produkcia na Slovensku v máji 2024 stagnovala, udržujúc sa na úrovni minulého roka, pričom medziročne klesla len o 0,1 %.

Po výraznom marcovom prepade a následnom aprílovom raste zaznamenalo 8 z 15 sledovaných odvetví nižší výkon v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Najväčší negatívny dopad na priemyselnú produkciu mala výroba kovov, ktorá klesla o viac ako 15 %. Tento pokles pokračuje už štvrtý mesiac po sebe.

Kde došlo k prepadu?

Podobný vplyv mal aj takmer 18 % pokles vo výrobe strojov a zariadení. Výrazný prepad produkcie zaznamenala aj ťažba a dobývanie, kde v dôsledku zatvorenia baní od začiatku roka bola produkcia v máji medziročne nižšia o 31,6 %. K pozitívnemu vývoju prispela vyššia produkcia v niektorých odvetviach.

 

Najvýznamnejší bol medziročný nárast vo výrobe dopravných prostriedkov, ktorý pokračoval aj v máji, hoci tempo rastu sa spomalilo na necelých 8 %. Energetika vykázala medziročný rast o 28,7 %, pričom sektor dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu zaznamenal obzvlášť silné výsledky.

Rovnako významný bol takmer 14 % nárast vo výrobe potravín a 7,2 % rast vo výrobe elektrických zariadení, ktorý sa udržuje v plusových číslach už šiesty mesiac po sebe. Medzimesačne, v porovnaní s aprílom 2024 a po zohľadnení sezónnych vplyvov, sa priemyselná produkcia znížila o 1,4 %.

Za obdobie od januára do mája 2024 vzrástla priemyselná produkcia o 0,3 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Najvýznamnejšie k tomuto rastu prispelo zvýšenie o 27,6 % v dodávke elektriny a plynu a viac ako 13 % nárast vo výrobe elektrických zariadení.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Čo ovplyvní slovenský priemysel?

Naopak, priemysel ťahala nadol najmä výroba kovov, ktorá zaznamenala medziročný pokles o 5,8 %, a výroba strojov a zariadení s poklesom o viac ako 9 %.

„Výkon slovenského priemyslu bude v nasledujúcich mesiacoch ovplyvňovaný aj postupným oživením väčších ekonomík, čo sa môže prejaviť v rozkolísaných výsledkoch v nadchádzajúcich mesiacoch. Ku koncu roka očakávame akceleráciu hospodárskeho oživenia a to najmä u našich najvýznamnejších partnerov, najmä v Nemecku, čo následne podporí aj výsledky nášho priemyslu a zahraničného obchodu. Oživenie však bude s veľkou pravdepodobnosťou iba pozvoľné,” uviedol makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Podľa jeho slov v ekonomike naďalej ostávajú prítomné tlaky najmä ma strane dopytu, zatiaľ čo problémy v dodávateľských reťazcoch pre túto chvíľu ustúpili. Z výziev s ktorými sa bude musieť slovenský priemysel vysporiadať je rastúca konkurencia na strane čínskych výrobcov.

Ako Kočiš uviedol, potrebná transformácia, zefektívňovanie procesov a vyostrený globálny konkurenčný boj môžu priniesť dodatočné tlaky, čo bude rast limitovať.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

5

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora