Koho predpovediam veriť ohľadom ceny Bitcoinu?

Novinky Koho predpovediam veriť ohľadom ceny Bitcoinu?
Koho predpovediam veriť ohľadom ceny Bitcoinu? Zdroj: shutterstock.com/oatawa
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitcoin rozdeľuje spoločnosť. Minimálne názorovo. Niektorí sa domnievajú, že táto kryptomena je budúcnosťou monetárneho systému, zatiaľ čo iní ju považujú za podvod. To sa odzrkadľuje aj v predpovediach ako bude jeho cena rásť.

Zástancovia Bitcoinu tvrdia, že poletí „to the moon“, čiže až na Mesiac,  zatiaľ čo skeptici sú presvedčení, že všetky kryptomeny skončia ako úplne bezcenné. Pokiaľ teda ide o predpovede ceny, koho by ste mali brať vážne a veriť jeho predikciám?

Býky majú zainvestované

Kedykoľvek zaregistrujete predpoveď vývoja ceny pre akúkoľvek komoditu, vždy sa presvedčte, či osoba, ktorá ju zverejnila v nej má sama zainvestované.

Ako príklad môžeme uviesť investora Tima Drapera. Ten nedávno uviedol, že podľa jeho odhadov vzrastie cena Bitcoinu do roku 2022 až na 250.000 dolárov. Býčí pohľad na vývoj ceny tohto pána nie je žiadnym prekvapením, keďže sám je jedným z najvýznamnejších investorov tejto kryptomeny. Tým pádom je pochopiteľné, že Draper chce vidieť cenu čo najvyššie. Takéto vyhlásenie môže viest k motivácii ďalších investorov k nákupu digitálnej meny, na čom samozrejme nie je nič zlé. Napriek tomu by predpovede ľudí, ktorí majú eminentný záujem na raste ceny, mali byť brané s istou dávkou rezervy.

Tip: Ak chcete nakupovať kryptomeny bez poplatkov a získať 10 USD za prvú registráciu na Coinbase, pozrite sa na tento návod.

Skeptici sa cítia ohrození kryptomenami

Rovnaký meter platí aj na posudzovanie predikcií vývoja ceny, ktoré udávajú Bitcoinoví skeptici. Pri pohľade na zoznam odborníkov na financie, ktorí označili kryptomeny ako podvod, alebo tvrdili, že nemajú žiadnu skutočnú hodnotu, je zrejmé, že mnohí z nich pochádzajú zo spoločností alebo odvetví, ktoré sú digitálnymi menami priamo ohrozené.

Napríklad taký Stefan Hofrichter, riaditeľ sekcie globálnej ekonomiky a stratégie spoločnosti Allianz Global Advisor nedávno na svojom blogu uviedol, že skutočná hodnota Bitcoinu musí byť nula, pretože nevytvára žiadny tok príjmov ani pridanú hodnotu. V prípade tejto spoločnosti je dôležité upozorniť, že ide o jednu z najväčších investičných firiem na svete, ktorá neponúka investície do digitálnych mien.

Vzhľadom k narastajúcemu dopytu klientov po tomto type investovania, muselo vedenie svojim klientom svoje rozhodnutie neumožniť vklady svojich peňazí do kryptomien nejako odôvodniť. A nie je nič jednoduchšie ako to spraviť vyhlásením, že kryptomeny sú bublina a ich hodnota bude časom nulová. Veď ako lepšie odradiť svojich klientov od investovania do niečoho, čo nechcete mať v portfóliu, ako strašením, že prídu o celý svoj vklad?

Koho predikcie brať do úvahy?

V skutočnosti nikto skutočne nevie, aká bude cena Bitcoinu v budúcnosti. Neexistuje žiadna krištáľová guľa, ktorá by nám na túto otázku vedela odpovedať. Berúc do úvahy množstvo príležitostí ako aj rizík, ktorým digitálne meny čelia, len čas ukáže, kam si ich hodnota dostane za tri, päť alebo desať rokov.

Ak sa však chceme spoliehať na predpovede iných ľudí, mali by sme svoju pozornosť upriamiť predovšetkým na názory nezávislých výskumných analytikov, akými sú napríklad Tom Lee alebo Ronnie Moas .

Tom Lee

Tom Lee, vedúci výskumu spoločnosti Fundstrat Global Advisors, totiž to dokázal predpovedať cenu Bitcoinu celkom presne už v minulosti. Jeho najnovšia predpoveď hovorí o cene 25.000 dolárov za 1 BTC do konca kalendárneho roku a cenu 91.000 dolárov do marca 2020. Leeho analýza je postavená na Metcalfovom zákone, ktorý hovorí, že čím viacej účastníkov sieť má, tým je pre každého z nich hodnotnejšia a priťahuje stále viac nových klientov. Hodnota takejto siete tým pádom rastie s druhou mocninou počtu zúčastnených.

Mohlo by vás zaujímať: Metcalfov zákon a kryptomeny

Ronnie Moas

Ronnie Moas, zakladateľ spoločnosti Standpoint Research, odhaduje, že cena Bitcoinu bude v roku 2018 atakovať hranicu 28.000 dolárov, pričom jeho hodnota sa nakoniec zvýši až 400.000 dolárov. Moas zakladá svoju predpoveď na fakte, že celkový počet Bitcoinov je presne stanovený. Zároveň berie v úvahu potenciálne neobmedzený dopyt, ktorý by mal zabezpečiť tejto kryptomene slušný rast

Záver

Názory nezávislých analytikov sa dajú pokladať za najobjektívnejšie. Nielen, že sú založené na dôkladnej analýze, ale vzhľadom k ich povolaniu, za ktoré sú platení, sa dá predpokladať, že ich  predpovede by sa mali čo najviac blížiť k realite. Každopádne, nech už sa rozhodnete počúvnuť názor kohokoľvek, vždy investujte iba toľko, koľko ste ochotný v prípade nepriaznivého vývoja stratiť.

NAŠE NAJNOVŠIE VIDEO:

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.