Kryptomeny opäť sklamali a investori sa nepoučili. Ako sa sektor vyrovná s rokom 2022?

Novinky kryptomeny opäť sklamali
kryptomeny opäť sklamali. Zdroj: shutterstock.com/Banana Oil
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Rok 2022 predstavuje pre celý sektor kryptomien historickú ujmu, ktorú si tieto aktíva ponesú najbližšie roky. Škody v desiatkach miliárd dolárov, hacky, kolapsy fondov a krypto-spoločností, kryptomien ako Terra, UST, CEL a najnovšie FTT a ku koncu roka bankrot jednej z najväčších kryptomenových búrz. Všetci kritici kryptomien dnes môžu povedať jedno: MY SME VÁM TO HOVORILI!.

Podľa niektorých sa kryptomenový trh vrátil o niekoľko rokov dozadu a bude sa z tejto škody dlhý čas spamätávať. Strata dôvery je nielen na strane retailových investorov, ale rovnako aj u profesionálnych a inštitucionálnych investorov, ktorí prišli o miliónové a miliardové vklady. Kde hľadať príčiny udalostí za posledný rok a čo si môže celé odvetvie a investori z toho vziať?

Nepožičiavaj si

Kolapsy spoločností ako Terra, Celsius, Three Arrows Capital či teraz FTX odhalili vysokú previazanosť medzi inštitúciami, ktoré si navzájom požičiavali. Následne keď sa napríklad Terra dostala do problémov, strhla so sebou Celsius, Three Arrows Capital či Voyager Capital. Každý účastník trhu s kryptomenami vie, že trh sa riadi cyklami, a keď rastie, príde aj obdobie tvrdých poklesov. Napriek tomu si však inštitúcie nevytvorili dostatočné rezervy a naopak, naďalej investovali do reklamy a požičiavali si. Keď prišli prepady, doplatili na to nielen oni, ale hlavne klienti.

Portfólio Alamedy Research a burzy FTX

Portfólio Alamedy Research a burzy FTX. Zdroj The Block

Nedôveruj burzám a tretím stranám

Kryptomeny vznikli preto, aby obišli tretie strany. Burzy robia opak: ako tretia strana ponúkajú sprostredkovanie medzi kryptomenou a jej používateľom/investorom. Pokiaľ sa rozhodnete nakúpiť kryptomenu na burze, po realizácii nákupu si ju máte preposlať na hardvérovú, resp. digitálnu peňaženku, ku ktorej máte len vy prístup. Burzy si vždy sledujú vlastné záujmy a obchodné ciele, a na to ako investori musíte pamätať. Vaša peňaženka, vaša kryptomena. Aktíva na burzách vám nepatria do momentu, kým ich odtiaľ nevyberiete.

Bitcoin vs altcoiny

Povedzme si to na rovinu: Bitcoin klesol, Ethereum kleslo, ale zatiaľ sa im nestalo nič podobné, ako kryptomenám z top 10 či 20 v rebríčku podľa kapitalizácie. Altcoiny môžu priniesť vysoké výnosy, ale zo dňa na deň tu nemusia byť. V čase najväčšej slávy kryptomeny LUNA nikto neveril, že by sa celý ekosystém mohol zrútiť. FTT bola podľa niektorých analytikov podhodnotená kryptomena, ktorá mala zažiť v ďalšom bullmarkete raketový rast. Dnes čelí zániku. Podľa investícií inštitúcií môžeme usúdiť, že najväčšiu dôveru prechovávajú k Bitcoinu a Ethereu. Obe kryptomeny dosiaľ predstavujú istejšiu investíciu. Samozrejme, aj to sa môže časom zmeniť.

Na záver je nutné spomenúť to, čo ako jediné môže zmeniť smerovanie kryptomien. REGULÁCIA. Tá síce zmení celý charakter odvetvia, no zároveň poskytne väčšiu ochranu a bezpečnosť bežným investorom, ktorí sú najviac ohrození.

Čítaj tiež: Ďalšie šokujúce odhalenie! Zakladateľ burzy FTX tajne presunul 4 miliardy dolárov vrátane vkladov klientov

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.