2019 bol najhorší rok pre Bitcoin mining za poslednú pol-dekádu

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ťažba Bitcoinu už dávno nie je pre amatérov. Ak chcete byť ziskoví, musíte mať dostatočnú technologickú expertízu, lacnú elektriku, kvalitné chladenie… A aj tak treba počítať s tým, že konkurencia z Číny si vie všetko zariadiť efektívnejšie než vy a pravdepodobne ťaží na výkonnejších ASIC-och, ktoré ešte neprišli na trh.

Bitcoin mining už dlho nebol taký náročný. Podľa dát, ktoré na svojom grafe publikoval Charles Edwards sa ukazuje, že pre priemerného minera bola ťažba v roku 2019 väčšinou stratová. Cena Bitcoinu jednoducho nerastie tak rýchlo, ako ťažiarsky priemysel.

Môže vás zaujímať: Bitcoin golden cross na log grafe je tu! – Rok 2020 bude legendárny

Indikátor (ten červený) v grafe  je odhad priemernej ceny za ťažbu BTC. Závislý je na obtiažnosti a ďalších metrikách, ktoré nie sú verejne známe. Je dôležité podotknúť, že neexistuje presný odhad ceny, pri ktorej je ťažba profitabilná. Tento však vyzerá rozumne.

Podľa Charlesa BTC mining prežíva krízu. Navyše sa pomaly ale isto blíži halving a pokiaľ cena na túto udalosť nezareaguje, môžeme očakávať poriadny pokles hashratu a ešte väčšiu centralizáciu.

Myslíte si, že bitcoin bude tento rok už iba padať? Nemusí to tak byť.

Viac v tomto článku:

[ŠPEKULÁCIA] Bitcoin možno čaká ďalšia pumpa – Prečo si to myslím?