Podvodníci pripravili Slovenku o neuveriteľnú sumu. Tejto aplikácii sa oblúkom vyhnite

  • Ďalšia podvedená seniorka. Prišla o neuveriteľných 46 000 eur.
  • Podvodník ju zlákal na vidinu veľkého zisku na kryptomenách.
  • Je potrebné na túto tému upozorňovať rodinu a známych, aby sme podobným prípadom dokázali predísť.
Novinky Ďalší podvod na rizikovej skupine seniorov
Ďalší podvod na rizikovej skupine seniorov. Zdroj: shutterstock.com/Stock-Asso/Brian A Jackson
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Aplikácie na rôzne účely sú dnes pomerne bežnou súčasťou nášho života. Pomáhajú nám zvládnuť rôzne problémy, sú nápomocné pri napĺňaní rôznych potrieb. Treba si však vždy uvedomovať aj ich riziká, a to predovšetkým v rámci bezpečnosti svojich údajov. Aplikáciám zverujeme rôzne druhy údajov, čo môže byť nebezpečné. Takéto riziko podstúpila aj seniorka zo Slovenska, ktorá naletela na podvod. Prišla o neuveriteľnú sumu.

Podvod na Slovákoch

Seniorka, ktorá sa stala obeťou podvodu, je zo Senca. Informuje o tom priamo aj facebooková stránka Polície Slovenskej republiky. Patrí k rizikovej skupine starších občanov, ktorí nemajú taký prehľad v oblasti informačnej bezpečnosti a často sa tak práve na nich sústredia podvodníci.

Podvodníci išli osvedčenou cestou a kontaktovali seniorku s ponukou výhodnej investície do kryptomien. Využili prirodzenú túžbu človeka po tom, aby sa mal lepšie a dokázal využiť príležitosť, čo sa stalo seniorke osudné. Prišla o 46 000 eur, čo boli jej celoživotné úspory. Nechala sa oklamať podvodníkmi, ktorí využili jej nepozornosť a dôverčivosť s takýmto negatívnym výsledkom.

Polícia popisuje incident tak, že podvodníkom sa podarilo získať kontakt na zmienenú osobu. Následne postupovali už overeným spôsobom.

Seniorku kontaktovala neznáma osoba s lákavou ponukou prevodu kryptomeny na eurá. Oznamovateľka s jej ponukou súhlasila a podľa pokynov si nainštalovala do mobilu aplikáciu Anydesk, cez ktorú neznáma osoba získala prístup do jej telefónu. Poškodená následne zistila, že žiadne peniaze nezískala, ale práve naopak, v priebehu niekoľkých dní jej boli z účtu vykonané transakcie v prospech neznámych bankových účtov čím prišla o viac ako 46 000 €.

Na pokusy o podvod a zneužitie dôvery upozorňuje aj množstvo slovenských a českých influencerov. Podvodníci sa snažia okradnúť aj ľudí, ktorí majú s kryptomenami omnoho bohatšie skúsenosti ako väčšina slovenských seniorov.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Pozor na podvody

Polícia upozorňuje na to, aby si dávali Slováci na podvody pozor. Ak danej oblasti nerozumejú, je potrebné si uvedomiť riziko. Hlavne zvážiť, či sa nevystavujú prílišnému nebezpečenstvu.

Riziko internetovej kriminality je v tom, že podvodníci dokážu vytvoriť dojem, že je všetko v poriadku. Človek je doma, pracuje so svojím telefónom či počítačom. Cíti sa tam bezpečne. Práve v tejto dôvere je najväčšie riziko. Neskúsenosť, nepozornosť a pocit bezpečia.

Policajný zbor varuje občanov, aby sa takýmto ponukám vyhli. Neposkytujte svoje osobné údaje neznámym osobám a chráňte si svoje súkromie a majetok.

Opätovne Vás upozorňujeme, aby ste zvážili komu zveríte svoje peniaze na investovanie. Ak nerozumiete investovaniu a kryptomenám v žiadnom prípade neposielajte peniaze cudzím osobám.

Dávajte si pozor na bezpečnostnú stránku činnosti na internete. Ako v reálnom svete, tak aj vo virtuálnom, na nepozornosť číhajú podvodníci. Dokážu využiť aj chvíľkovú nepozornosť. Pomáhajte chrániť predovšetkým zraniteľné skupiny.

Mohlo by Vás zaujať: Slovenskom sa šíri nový podvod. Týmto trikom vám podvodníci dokážu vybieliť účet za pár minút

Stretli ste sa už s podobným pokusom o podvod?

Loading ... Loading ...
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.