Recesia príde a zlikviduje ekonomiku, zhodujú sa analytici

Titulky Recesia príde a bude krutá
Recesia príde a bude krutá. Zdroj: Shutterstock.com/Lightspring
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ak recesia zasiahne USA, je len otázkou času, kedy sa tento scenár odohrá aj vo zvyšku sveta. Ak sa Európa nakoniec naozaj ocitne v recesii, existujú tri faktory, ktoré môžu výrazne zasiahnuť ekonomiku.

Recesia príde, otázka znie kedy

Analytici sa jednoznačne zhodujú v tom, že riziko recesie rastie. Aktuálne sa hovorí pravdepodobnosti, ktorá je vyššia ako 50 %. Svet tak čelí vážnym rizikám, s ktorými sa musí popasovať. Podľa stratéga spoločnosti TD Securities Richarda Kellyho by sme sa mali koncentrovať najmä na ceny za pohonné hmoty, nesprávny postoj FED-u či pomalý ekonomický rast.

Pravdepodobnosť recesie v najbližších 18 mesiacoch je vyššia ako 50 %,” uviedol Kelly.

S napätím sa očakáva dátum 28. júl, ktorý by mal definitívne naznačiť, či sa dočkáme recesie už koncom druhého štvrťroka 2022. Spoluvedúca oddelenia verejných trhov Tatjana Greil-Castro:

„V určitom okamihu dôjde k recesii. Investori to zistia podľa pohybu ziskov.”

Prečítaj si tiež: Pozitívna správa pre Slovensko? Plyn je zabezpečený, ceny sa však nezmenia

Veterán investičnej stratégie a prezident spoločnosti Independent Strategy David Roche vníma hrozbu recesie podobne. Európa podľa neho tejto situácii nečelí prvýkrát.

Európu môže zasiahnuť energetická kríza, ktorá sama osebe spôsobí vojnovú recesiu. Bude to teda recesia spôsobená vojnou a ekonomike výrazne uškodí.”

Strach vyvoláva hlavne pozastavenie plynovodu Nord-Stream 1. Aj keď ruská strana tvrdí, že je všetko v poriadku a ide o bežnú údržbu, Európania sa začínajú obávať. Riziko vzniku recesie je tak naozaj veľké. Otázkou tak nie je to, či príde, ale skôr kedy to bude. Európa sa môže do tohto stavu ponoriť už v tomto roku.

Čítaj ďalej: Z výslnia až na samotné dno. Ako vyzeral bankrot najväčšieho kryptomenového fondu?