Ethereum zvažuje hard fork ako ochranu pred ASIC minermi

Novinky Ethereum zvažuje hard fork ako ochranu pred ASIC minermi.
Ethereum zvažuje hard fork ako ochranu pred ASIC minermi. Zdroj: shutterstock.com/DIAMONDVISUALS
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Piper Merriam, developer Ethereum blockchainu zverejnil 30. marca na Github-e návrh s označením Ethereum Improvement Proposal (EIP) 958, v ktorom prezentuje ideu možného hard forku Etherea, ako ochranu pred ASIC minermi.

Len pár dní predtým, 28. marca, Vlad Zamfir, developer z Ethereum Foundation položil svojim followerom na Twitteri otázku s rovnakým návrhom. Nadpolovičná väčšina hlasujúcich (57% z celkového počtu 4907 respondentov) sa vyjadrila v prospech hard forku.

https://twitter.com/VladZamfir/status/979060233430552576

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek zvončekom vľavo dole. Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie i na Instagrame a Twitteri.

Oba vyššie spomenuté prípady sa objavujú krátko nato, ako čínsky výrobca ASIC minerov, Bitmain oznámil, že je pripravený uviesť do prevádzky prvé zariadenia na ťažbu kryptomien, fungujúcich na hash algoritme Ethash (ide o Proof-of-Work algoritmus, ktorý využíva okrem iných digitálnych mien aj Ethereum).

Vitalik Buterin je zatiaľ pokojný

Whitepaper tejto druhej najpopulárnejšej kryptomeny pritom oznamuje, že Ethereum má dvojitú ochranu voči centralizovanej ťažbe. Algoritmus totiž vyžaduje, aby mineri „vrátili hashrate” pre dáta, ktoré boli náhodne vybrané z transakcií v predchádzajúcom bloku. Druhým opatrením je podľa Vitalika Buterina samotný ľudský faktor, kde ak mineri zistia, že určitý typ výpočtovej sily sa stáva dominantným, môžu do blockchainu zaradiť veľký počet kontraktov, ktoré budú špeciálne nadizajnované na stlmenie ťažby ASIC zariadeniami.

Tip redakcie: Prečítajte si náš článok: Bitmain plánuje uviesť nový Antminer X3

Bráni sa aj Monero

Len nedávno spoločnosť Bitmain oznámila, že v máji tohto roku začne dodávať prvé zariadenia s označením Antminer X3 určené na ťažbu Monera. Rovnako ako v prípade s Etherom, ani tu sa táto správa nestretla s príliš veľkým nadšením. Developeri Monera okamžite zareagovali a vyhlásili, že Antminer X3 nebude schopný ich kryptomenu ťažiť. Zároveň oznámili, že v prípade núdze je možné algoritmus CryptoNight, na báze ktorého táto digitálna mena funguje, pozmeniť.

Záver

Vyzerá to tak, že na jednej strane máme slušne sebavedomú čínsku spoločnosť, ktorá vyrába zariadenia určené na jeden jediný zámer. Na strane druhej sú tu kryptomeny a ich developerské tímy, ktoré sa snažia (a verím, že aj naďalej budú) udržať akýsi pomyselný balans na poli ťaženia. Kto vzíde ako víťaz, ukáže čas. Každopádne Bitmain má už teraz slušne zarobené, keď len za rok 2017 dosiahol zisk medzi 3 až 4 miliardami dolárov.

Nakoniec ešte pridávame náš rozhovor s Vladom Zamfirom:

Zdroj:
cointelegraph.com
ccn.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.