Hodnota Etherea prekonala 500 miliárd dolárov! Je väčšie ako Visa, či JP Morgan

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ethereum za posledný mesiac zaznamenalo najväčší vzostup v histórii. Záujem investorov o túto kryptomenu rastie raketovým tempom a hodnota všetkých mincí v obehu dnes prvýkrát prekonala hranicu 500 miliárd dolárov. I keď potom prišla mensia korekcia a v čase písania tohto článku je to “iba” 497 miliárd.

1D ETH/USD – Bitstamp

1D ETH/USD – Bitstamp

Aktuálne historické maximum Etherea je neuveriteľných 4372 dolárov (Bitstamp). Ešte pred mesiacom to pritom bola necelé polovica, 2150 USD a už vtedy niektorí obchodníci tvrdili, že je to veľa. A keby ste Etheruem nakupovali na začiatku roka, jedna minca by vás stála iba $700!

Ethereum na vzostupe – Silné fundamenty a malá ponuka

Za vzostup hodnoty Etherea môžeme vďačiť trom silným fundamentom:

  • Technologický vývoj platformy (Optimistic Rollups, London hard-fork, Ethereum 2.0…)
  • Úspech DeFi projektov fungujúcich na Ethereu
  • NFT mánia a rekordné predaje digitálnych umeleckých diel

Vďaka tomu má o Ethereum záujem stále viac ľudí a väčšina ho prestala nakupovať iba na krátkodobé špekulácie. Kúpené coiny sťahujú z búrz do súkromných peňaženiek a ETH mincí na zmenárňach ubúda. Vysoký dopyt a nízka ponuka, to môže znamenať iba jedno. Rast ceny! Viac sme to rozobrali včera v našom článku.

Prečítajte si: Toto je hlavný dôvod, prečo cena Etherea rastie a bude rásť

Ethereum väčšie ako Visa, Mastercard, či JP Morgan

Ethereum je aktuálne podľa rebríčka stránky AssetDash 13 najväčšia platforma/firma na svete. Prvý je samozrejme Apple s kapitalizáciou 2,1 bilióna dolárov. Bitcoin je s 1,07 biliónom na šiestej priečke a prekonáva Facebook, Tencent, Teslu, či Berkshire Hathaway.

Ethereum je s kapitalizáciou pol bilióna dolárov na šťastnej 13. priečke. Chýba mu 85 miliárd na TSMC najväčšieho výrobku kremíkových čipov na svete, 95 miliárd na Alibaba Group a 100 miliárd na automobilku Tesla.

Naopak, Ethereum už prekonáva všetky veľké banky či platobné spoločnosti. Je 4 miliardy pred Visou a 20 miliárd pred najväčšou americkou bankou JP Morgan. A MasterCard sa so svojimi 361 miliardami už vôbec nechytá.

Rebríček TOP assetov na svete

Rebríček TOP assetov na svete – Zdroj: AssetDash

Myslíte si, že Ethereum raz prekoná Bitcoin v kapitalizácii?

Loading ... Loading ...

Môže vás zaujímať: Bitcoin vs. technologickí giganti – takúto cenu musí dosiahuť, aby prekonal Apple

Budúcnosť a najväčšie problémy, ktorým čelí Ethereum

Ethereum má pred sebou veľmi sľubnú budúcnosť, avšak nie všetko je úplne dokonalé. Najväčším problémom tohto projektu je momentálne zastaraná sieť, ktorá posledný rok nezvláda nápor. Obmedzená rýchlosť (cca 40 transakcií za sekundu) neumožňuje plné nasadenie DeFi či NFT projektov v reálnom svete. Všetko teda viac menej beží iba v akejsi alfa verzii.

To sa však čoskoro zmení. Ako sme spomínali vyššie, technologický pokrok tejto platformy je neuveriteľný. Technológia Optimistic Rollups, ktorá bude nasadená už v júni, zabezpečí stonásobné zvýšenie rýchlosti.

Následné nasadenie London hard-forku v júli 2021 zase zamedzí manipuláciám umelému navyšovaniu transakčných poplatkov zo strany minerov.

Na prelome rokov 2021-2022 bude dokončená platforma Ethereum 2.0. Ide o úplne novú modernú a ekologickú sieť, ktorá nahradí súčasný blockchain a zabezpečí 128-násobné navýšenie rýchlosti. Ethereum potom zvládne aj pol milióna transakcií za sekundu, čo nedávajú ani centralizované platobné siete spoločností VISA či MasterCard.

Chcete nakupovať Ethereum? V prvom rade si nájdite kvalitnú a overenú burzu, ktorá vás neokradne na skrytých poplatkoch. My odporúčame burzu Binance, kde pri každom obchode platíte poplatok iba 0,1%. Ten si navyše môžete ešte poriadne znížiť. Vytvorte si účet na Binance cez >>>tento odkaz<<< a získate doživotnú zľavu 5% na poplatky.

Zaujíma vás, ako je na tom Bitcoin? Prečítajte si najnovšiu technickú analýzu nášho ekonóma Jaroslava:

ANALÝZA – Dočkáme sa tento týždeň nového historického maxima Bitcoinu?