ANALÝZA – Čelí Bitcoin oveľa hlbšej korekcii?

BitmarketsBitmarkets

Tak sa nám to od včerajšej analýzy na Bitcoin zase trošičku zamotalo. Respektíve začína byť trh natoľko dynamický, že sa situácia veľmi rýchlo mení a my by sme si toho mali byť vedomí. Osobne si myslím, že je na nejakú paniku skoro, ale sú tu určité riziká, ktoré naznačujú, že by čerstvý drop mohol byť začiatkom oveľa komplexnejšej korekcie.

Na druhej strane je price action z posledných 48 hodín veľmi podobné 10. – 11. januáru, čo je počiatok poslednej korekcie, ktorá vydržala asi tri týždne s celkovou stratou necelých 30 %. Nebolo by teda nič hrozné, keď by sa to len zopakovalo, ale povedal by som, že podmienky na trhu sú odlišné a hlavne drop prišiel celkom skoro po prerazení na nové all time high.

Aktuálna situácia na 4H TF BTC/USD

Aby som nejako ešte zhrnul cca 24 hodín pred začiatkom dropu. Bitcoin dosiahol historické maximum približne na 58 300 USD, kde trh najprv začal striedmo rotovať. Niekoľko hodín bol teda pokles dosť slabý a nič nenasvedčovalo vyložene tomu, že by sme mali očakávať drop pod najbližšiu cenovú hranicu. Potom však pokles začal naberať momentum, čo bolo na krátko pribrzdené na S/R leveli 52 370 USD.

Keď však medvede hranicu prerazili, negatívne momentum nabralo obrovskú silu a veľmi rýchlo sme sa prepadli až k 48 183 USD. Avšak v spomínanom leveli sa objavili iniciatívni býci, ktorý trh začali rýchlo vyťahovať späť. Výsledkom je Pin bar, ktorý má knôt až pri 48 183 USD, ale close nad 52 370 USD.

Iniciatívnym nakupujúcim sa skrátka podarilo veľmi solídne dielo. Problém bol v tom, že reakční nakupujúci neboli veľmi aktívni. Proste sa k tým iniciatívnym veľmi nepridávali – čo mi začalo pripomínať práve 10. január, keď jedna zo sviečok taktiež zavrela v uvedenej podobe – ale nakoniec šli rovnako nadol, pretože sa na trh nepridali ďalší nakupujúci. No, a očividne sa aj teraz stalo v podstate to isté.

Cena sa nakoniec prepadla až k 44 000 USD, kde sa nejaká hutnejšia obrana objavila. Ale v kontraste s tými predajnými objemami je to dosť málo. Medvede v týchto chvíľach jednoducho vládnu trhu. Ako som však povedal v úvode, zatiaľ vôbec nie je dôvod na paniku. No po prípadnom prerazení 42 000 USD by mohol nastať oveľa hlbší pokles. Ak by k spomenutému došlo, najsilnejší nákupný tlak možno očakávať v rozmedzí 34 600 – 29 500 USD.

Indikátory

Čo sa týka indikátorov technickej analýzy, pripomínam, že na všetkých vyšších časových rámcoch máme mohutné medvedie divergencie a práve čerstvý dump by mohol spustiť kaskádu ich uplatňovania. Spomínané je vlastne argument, že aktuálna korekcia bude odlišná od tej, čo v januári trvala asi tri týždne. Vtedy sme žiadne divergencie nemali. Lenže k ich uplatneniu vôbec nemusí dôjsť a možno sa len dočkáme niekoľkotýždňového potácania sa a potom zase hore. Musíme skrátka sledovať signály a podľa toho sa zariadiť.

Inak 4H RSI padlo dokonca pod 30 bodov (DMO je až na 25,7 bodoch), v januári trh len škrtol o 28 bodov a potom zase pálil nahor. V týchto chvíľach je tá snaha na odraz slabšia.

Na záver

Na záver môžem len povedať, že je ešte skoro na to hádať, či z čerstvého price action vzíde oveľa hlbšia korekcia. Nakoniec sa môžeme dočkať niečoho podobného ako sme mali v januári. Technicky je však situácia iná vďaka tým divergenciám na vyšších časových rámcoch. Okrem toho je retail extrémne arogantný a utápa sa v konfirmačnom biase. Ak je retail maximálne arogantný a ignoruje akékoľvek riziká, ide pre trh o dosť negatívny faktor.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ANALÝZA – Bitcoin začal novú korekciu – čo môžeme očakávať?


Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: