Charlie Lee – Bitcoin a Litecoin na ceste k anonymným transakciám

Novinky Je Litecoin lepšia investícia než Bitcoin?
Je Litecoin lepšia investícia než Bitcoin? Zdroj: shutterstock.com/NAIMA_22
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitcoin a Litecoin sú vo svojej podstate veľmi podobné kryptomeny. Obe ponúkajú rovnaké funkcie, nachádzajú využitie v rovnakých odvetviach, v budúcnosti dostanú rovnaké aktualizácie… V podstate sú ako dve strany jednej mince.

Porovnanie Bitcoinu a Litecoinu nájdete v tomto článku.

Anonymné transkacie iba soft-fork ďaleko

Tvorca Litecoinu – Charlie lee – na svojom Twitteri zverejnil zaujímavú správu. Bitcoin a Litecoin blockchainy by čoskoro mohli získať zaujímavú funkciu. Jej meno je Confidential Transaction (CT). V podstate ide o transakcie, ktoré sa vďaka šikovnému miešaniu anonymizujú a ponúknu tak podobnú úroveň súkromia, ako napríklad Monero.

Navyše, CT majú oproti Moneru a ďalším kryptomenám zameraným na súkromie a anonymitu jednu veľkú výhodu – nespomaľujú samotný blockchain. Sú rýchle, nevyžadujú nejaké nové neotestované kryptografické metódy, neakumulujú sa… výhod je viac, ak chcete vedieť o všetkých, odporúčam pozrieť sa na Charlieho Tweet.

Ostatné kryptomeny buď nemajú súkromné transakcie, alebo ich sužuje jeden alebo viac veľkých problémov. CT sú teda naozaj šikovné. A navyše, ich uvedenie do Bitcoin a Litecoin blockchainov vyžaduje iba soft-fork! Tzn. prípadná aktualizácia by bola spätne kompatibilná -> uzly v sieti, ktoré bežia na starom softvéri budú správne označovať transakcie za platné alebo neplatné, ale bloky, ktoré vyťažia, budú zvyškom siete odmietnuté. Prípadný Bitcoin soft-fork teda nebude tak dramatický, ako v prípade SegWitu.

Neviete, čo je soft fork? Mrknite na nášho krátkeho sprievodcu Bitcoin forkov a budete múdrejší. A sledujte nás na facebooku.