Warrenova Berkshire Hathaway sa buchla po vačku – investuje až 600 miliónov dolárov do fintech projektov

Novinky Jeden z najznámejších investorov Warren Buffett
Jeden z najznámejších investorov Warren Buffett. Zdroj: Shutterstock.com/Rob Crandall
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Vyzerá to tak, že zoznam spoločností ktoré sa začínajú zaoberať kryptomenami, stále narastá. Rovnako narastá aj zoznam známych spoločností, ktoré do kryptomien alebo iných fintech projektov investujú svoje financie. Teraz sa však pridal aj investičný gigant Berkshire Hathaway, ktorý investoval do dvoch rôznych fintech projektov viac ako 600 miliónov dolárov.

Fintech však stále neznamená kryptomeny

Takéto rozhodnutie sa môže zdať viac ako prekvapujúce. Aj keď treba povedať, že zatiaľ nejde o žiadny projekt konkrétne spojený priamo s kryptomenami, investovanie tejto spoločnosti do fintech projektu je určite veľký posun. Zakladateľ spoločnosti a jeden z najbohatších ľudí na svete, Warren Buffet, totižto dlhodobo pohŕda kryptomenami.

Zázrak z Omahy, ako Warrena Buffeta prezývajú už niekoľkokrát povedal, že Bitcoin nie je investícia, lebo nemá žiadnu reálnu hodnotu (o tom, čo je reálna hodnota sme sa rozprávali napríklad v tomto článku). Neostal však iba pri tom, keďže sa na adresu kryptomien vyjadril, že nie sú investíciou ani menou, ale za to sú „otravou na potkany.”

Je za všetko zodpovedný Todd Combs?

Práve kvôli vyššie spomínaným dôvodom je len veľmi málo pravdepodobné, že by tieto investície boli schválené Warrenom Buffetom. Ten sa totižto iba veľmi málo zaoberá investíciami do technológií ako takých a práve preto je takmer isté, že by do žiadnej fintech spoločnosti priamo neinvestoval. Môžeme sa teda domnievať, že túto investíciu schválil Todd Combs, ktorý je druhým manažérom portfólií spoločnosti Berkshire Hathaway.

Todd Combs sa venuje práve takýmto investíciam. Narozdiel od Warrena Buffeta, sa nebojí investovať aj do technologických spoločností a vyberá si projekty aj z tohto sektoru. A teraz si vybral 2 projekty, do ktorých spoločnosť Berkshire Hathaway investuje po 300 miliónov dolárov. Prvým z nich je Paytm, najväčší indický poskytovateľ mobilných transakcií. Druhým projektom je StoneCo, brazílska spoločnosť spravujúca transakcie. Práve od tejto spoločnosti iba nedávno Berkshire Hathaway odkúpil IPO podiely v hodnote 300 miliónov dolárov.

Rozdiel medzi týmito investíciami a investíciami, ktoré robí Warren Buffet, je viac ako jasný. Zázrak z Omahy väčšinu svojho portfólia investoval do spoločností ako Coca Cola, Wells Fargo, Bank of America alebo Phillips 66. Investovanie do začínajúcich projektov Paytm a StoneCo je preto veľmi zvláštnou odchýlkou od tradičnej politiky tejto spoločnosti.

Záver

Spoločnosť Berkshire Hathaway aktuálne spravuje portfólia v hodnote až 712 miliárd dolárov. 600 miliónová investícia do začínajúcich fintech projektov by sa dala preto vnímať ako rozširovanie portfólia tohto konglomerátu. Či bol tento krok správny sa uvidí až v budúcnosti, avšak táto spoločnosť sa nezvykne mýliť keď ide o investovanie do nových projektov.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Zdroj:
bitcoinist.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.