Koniec zastaraným letákom? Rezort financií pripravuje moderný porovnávač cien

  • Podľa rezortu financií ide o jedno z opatrení, ktoré prijala vláda Slovenskej republiky.
  • Okrem porovnávania cien bude webová stránka poskytovať aj ďalšie služby.
  • Kedy ju štát spustí, zatiaľ známe nie je.
Ekonomika Rezort financií pripravuje moderný porovnávač cien
Rezort financií pripravuje moderný porovnávač cien. Zdroj: Shutterstock.com/Prostock-studio, Zhuravlev Andrey

Vládny kabinet schválil v stredu 2. októbra návrh novely zákona o cenách, za ktorým stojí Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Ako uvádza portál Teraz.sk, súčasťou informačného systému tohto rezortu by sa malo stať aj webové sídlo, ktoré bude slúžiť na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode.

Podľa rezortu ide o jedno z opatrení, ktoré prijala vláda Slovenskej republiky ako jemnejšie opatrenia, ktoré zákon o cenách umožňuje v rámci protiinflačného pôsobenia štátu, oproti regulácii cien.

Prehľad verejnosti

Ministerstvu financií tak pribudne nová kompetencia. Konkrétne pôjde o zverejňovanie cenových informácií o vybraných tovaroch. Verejnosť vďaka tomu získa informácie týkajúce sa cenového vývoja vybraných tovarov.

Rezort uviedol, že cieľom návrhu tejto novely je teda vytvorenie celkového legislatívneho rámca na zavedenie elektronického systému zverejňovania cien vybraných tovarov.

Okrem toho, že slovenskí spotrebitelia získajú prehľad o cenovom vývoji vybraných tovarov, získajú aj ľahšiu orientáciu na trhu. Vďaka systému získajú tiež jednoduchší prístup k informáciám o najlacnejších tovaroch, no uvidia aj cenovú históriu, zľavy tovarov a budú si môcť vytvoriť vlastný nákupný zoznam.

Rezort financií Slovenskej republiky uviedol:

V prvom kroku pôjde o zvýšenie transparentnosti cien vybraných základných potravín a v budúcnosti pri nepriaznivých cenových výkyvoch môže dôjsť k doplneniu iných dôležitých tovarov. Pre predajcov bude štátom vytvorené spoločné miesto, kde budú vybrané predávané tovary sústredené.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ceny potravín na Slovensku

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.