Vláda chystá revolúciu v opatrovateľských príspevkoch. Slováci si finančne prilepšia

  • Problém s krátením príspevkov sa objavil v dôsledku novely zákona schválenej ešte v roku 2022.
  • Od decembra tohto roka by malo dôjsť k úplnému zrušeniu krátenia opatrovateľských príspevkov.
  • Táto novinka by mala zlepšiť finančnú situáciu mnohých rodín starajúcich sa o svojich blízkych.
Ekonomika Vláda chystá revolúciu v opatrovateľských príspevkoch
Vláda chystá revolúciu v opatrovateľských príspevkoch. Zdroj: Shutterstock.com/Bits And Splits, Ground Picture

Dobré správy pre tisíce slovenských opatrovateľov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje zásadnú zmenu v systéme poskytovania opatrovateľských príspevkov, ktorá by mala výrazne zlepšiť finančnú situáciu mnohých rodín starajúcich sa o svojich blízkych.

Ako uvádza portál Peniaze.sk, od decembra tohto roka by malo dôjsť k úplnému zrušeniu krátenia opatrovateľských príspevkov, ktoré v posledných mesiacoch spôsobilo značné problémy mnohým domácnostiam.

Preč s otravným systémom

Minister práce Erik Tomáš na včerajšej tlačovej konferencii oznámil, že prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o sociálnych službách plánuje odstrániť kontroverzné krátenie príspevkov.

„Po prvý raz v histórii sa zruší krátenie opatrovateľských príspevkov pre všetkých poberateľov bez ohľadu na to, či sú ekonomicky aktívni, alebo nie,” vyhlásil minister Tomáš. Táto zmena by znamenala, že opatrovatelia už nebudú finančne znevýhodňovaní len preto, že majú vlastný príjem alebo poberajú dôchodok.

Problém s krátením príspevkov sa objavil v dôsledku novely zákona schválenej ešte v roku 2022, ktorá vstúpila do platnosti 1. júla 2024. Hoci táto novela priniesla aj pozitívne zmeny, ako napríklad zvýšenie samotného príspevku na 615,50 eura mesačne pre opatrovateľov starajúcich sa o jednu odkázanú osobu, zároveň zaviedla mechanizmus, ktorý viedol k nečakanému kráteniu príspevkov.

Zákon stanovil, že ak príjem odkázanej osoby prekročí dvojnásobok životného minima, príspevky sa začnú krátiť alebo sa úplne odoberú. Tento mechanizmus sa aktivoval práve v dôsledku nepredvídaného zvyšovania dôchodkov, ktoré v roku 2024 zaznamenali mimoriadny nárast.

Dôchodky v tomto roku rástli dvakrát – najprv o 3,6 % a potom o mimoriadnych 5,22 %, pričom novopriznané dôchodky sa zvýšili až o 14,5 %. Takéto zvýšenie bolo výrazne nad rámec bežnej valorizácie, ktorá zvyčajne nepresahuje 5 % ročne.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

K zmenám dôjde už čoskoro

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora