Základná chyba vás môže stáť mnoho. Upozorňujú na ňu aj lekári

  • Kým sa pustíte do ovocia a zeleniny, lekári odporúčajú umyť si ruky vodou a mydlom.
  • Lekári poukazujú na ochorenia, ktoré sa na vás môžu „nalepiť“.
Off topic Základná chyba vás môže stáť mnoho
Základná chyba vás môže stáť mnoho. Zdroj: Shutterstock.com/Josep Suria, EngkyLatupeirissa
BitmarketsBitmarkets

Ovocie a zelenina sú skvelým spôsobom, ako sa počas horúcich letných dní osviežiť. Mali by ste však dávať pozor na to, aby sa namiesto osvieženia neobjavili nepríjemné problémy. Ako totiž upozorňuje portál Regióny, mnohí ľudia zabúdajú na to, že ovocie a zeleninu je potrebné najprv umyť.

Obzvlášť veľký pozor si dávajte, ak konzumujete čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle priamo z kríka. Existuje totiž šanca, že sa na plodoch nachádzajú parazity. Okrem toho môže problémy narobiť aj kontaminovaná voda. Poukazujú na to odborníci z Národného ústavu detských chorôb.

Pozor aj na domácich miláčikov

Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň upozornil, že parazity na uvedenom ovocí môžu byť prenášané lesnými zvieratami, ako sú napríklad líšky. „Je potrebné dávať pozor aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi, ako sú psy, mačky a iné zvieratá, na ktorých srsti môžu byť prítomné infikované vajíčka,” doplnil Bartoň.

Podľa verejného zdravotníka a hygienika NÚDCH Michala Adamišina je najznámejším parazitárnym ochorením toxoplazmóza, pri ktorej kľúčovým nositeľom parazita Toxoplasma gondii je práve mačka. Mačky vylučujú infikované vajíčka, ktoré sa môžu nachádzať aj na neumytom ovocí a zelenine.

Toto ochorenie je obzvlášť nebezpečné počas tehotenstva a závažná je aj jeho očná forma,” vysvetlil Adamišin.

Podľa jeho slov došlo za posledných 5 rokov v NÚDCH k hospitalizácií niekoľkých ľudí. Osem z nich bolo v kontakte s domácimi zvieratami a šesť malo očnú formu toxoplazmózy. Anamnéza nezahŕňala ovocie ani zeleninu.

Do zoznamu ochorení patrí tiež echinokokóza. Najčastejšie sa vyskytuje na severnej pologuli. Hygienik poukazuje na to, že ide o ochorenie, ktoré sa neprenáša z človeka na človeka. „V NÚDCH sme v posledných piatich rokoch zaznamenali v súvislosti napríklad s echinokokózou tri hospitalizácie,” uviedol.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Nezabúdajte na vodu a mydlo

Kým sa teda pustíte do ovocia a zeleniny, lekári odporúčajú umyť si ruky vodou a mydlom. To isté by ste však mali urobiť aj po kontakte so zvieraťom. Neuškodí, ak umyjete aj nôž a ostatné veci, ktoré sa dostanú do kontaktu s jedlom.

Počas rastu ovocia a zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do čerstvých produktov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami.

Kontaminácia môže byť prítomná buď dočasne na povrchu, alebo môže preniknúť hlboko do čerstvých produktov cez poškodené miesta na ich povrchu. Podľa odborníkov z NÚDCH sú ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi často vírusy a baktérie, ako napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Clostridium botulinum, Salmonella enterica a Staphylococcus.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: RegiónyTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.