Obľúbenej turistickej destinácii hrozí bankrot. Môže za to dlhoročný spor

  • Starostka mesta musela o pomoc požiadať štát.
  • Ak súd svoj verdikt nezmení, budúcnosť tohto mesta bude vo hviezdach.
Novinky Obľúbenej chorvátskej lokalite hrozí bankrot
Obľúbenej chorvátskej lokalite hrozí bankrot. Zdroj: Shutterstock.com/Flystock
BITmarketsBITmarkets

Milovníci Chorvátska, pozor. Táto správa vás určite nepoteší, avšak populárna chorvátska dovolenková destinácia sa topí v problémoch.

Konkrétne ide o mesto Koručla na ostrove Korčula, kde podľa portálu tn.cz prebieha súdny spor obrovských rozmerov. Tento spor medzi mestom a jednou miestnou rodinou trvá už desiatky rokov.

Miliónový problém

V spore ide o náhradu za vyvlastnenie pozemku. Rodina od mesta žiada sumu 2,1 milióna eur.

Rodina začala právny spor s mestom ešte pred 40 rokmi. Podľa portálu Devnik žiadala náhradu za vyvlastnenie pozemku, ku ktorému došlo ešte počas predchádzajúceho režimu. Nedávno súdny proces rodina vyhrala a mesto im má teraz vyplatiť vyššie uvedenú sumu.

Starostka mesta Nika Silić Maroević je však veľmi znepokojená. „Zastavia sa zazmluvnené projekty v hodnote päť miliónov eur, čo spôsobí množstvo problémov, súdnych sporov a exekúcií. Vyzerá to, akoby sme stratili svoju budúcnosť,” uviedla.

V dôsledku toho sa starostka mesta rozhodla požiadať o pomoc štát. Podľa jej slov je tento verdikt nespravodlivý a ostrov sa nachádza v príšernej situácii. Čiastka, ktorú má mesto rodine vyplatiť, je vyššia ako polovica rozpočtu.

„Ak to máme zaplatiť, musíme rozpredať náš majetok. Nemôžeme platiť za hriechy minulého režimu,” tvrdí.

Súčasná starostka obviňuje svojho predchodcu, ktorý však zodpovednosť odmieta a tvrdí, že súčasné vedenie malo byť v tejto veci aktívnejšie. „Je zrejmé, že mesto bolo pasívne a nedokáže ochrániť svojich občanov,” vyhlásil Andrija Fabris.

Korene tohto sporu siahajú až do roku 1983, keď mesto prenajalo rodinný pozemok spoločnosti Korčula Hotel and Tourism Company, ktorá na ňom postavila hotelový rezort. Pred niekoľkými rokmi však došlo k privatizácii a pozemok prešiel pod štát. Podľa portálu Direktno štát od roku 2020 dostáva od súkromnej firmy 80 percent náhrady za užívanie pozemku.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Korčula patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové lokality

Korčula – jeden z najkrajších klenotov Jadranského mora. Tento ostrov, ktorý sa nachádza v južnej Dalmácii, je ideálnym miestom na dovolenku pre tých, ktorí hľadajú kombináciu krásnych pláží, bohatého kultúrneho dedičstva a úchvatnej prírody.

Mesto Korčula, hlavné mesto ostrova, je známe svojimi úzkymi kamennými uličkami, stredovekými hradbami a renesančnými palácmi. Staré Mesto je ideálnym miestom na prechádzky, kde môžete objavovať historické pamiatky a miestne remeslá.

Odporúčame navštíviť katedrálu svätého Marka a múzeum Korčula, kde sa dozviete viac o histórii ostrova a jeho významných osobnostiach, vrátane presláveného cestovateľa Marca Pola, ktorý podľa miestnych legiend pochádzal práve odtiaľto.

Ostrov ponúka množstvo nádherných pláží, ktoré uspokoja každého milovníka slnka a mora. Pláže sú prevažne kamienkové alebo skalnaté, ale nájdete aj krásne piesočné zátoky. Medzi najobľúbenejšie patrí pláž Vela Pržina, ktorá je ideálna pre rodiny s deťmi, a pláž Pupnatska Luka, ktorá ponúka krištáľovo čistú vodu a nádherný prírodný rámec.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: tn.czTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.