Unikát v strede diamantového raja: Malé mestečko obklopuje 72 000 ton drahokamu

  • O tomto mieste vie len málokto.
  • Považuje sa za svetový unikát.
  • Kozmická udalosť vytvorila niečo nevídané.
Off topic Mestečko plné diamantov
Mestečko plné diamantov. Zdroj: shutterstock.com/oliverfoerschner/Krakenimages.com
BITmarkets BITmarkets

V srdci Bavorska leží malebné mestečko Nördlingen, ktoré ponúka jedinečné spojenie historického šarmu a kozmického zázraku.

Na prvý pohľad sa Nördlingen môže zdať ako ďalšie malebné nemecké mestečko, ale skrýva pozoruhodné tajomstvo, o ktorom informoval portál Daily Mail.

V srdci krátera

V jeho múroch je ukrytých približne 72 000 ton diamantov. Tento trblietavý zázrak je výsledkom dramatickej kozmickej udalosti, ktorá sa odohrala pred približne 15 miliónmi rokov.

Mestečko v raji diamantov

Pôvod týchto diamantov siaha do čias, keď do zeme narazil obrovský asteroid. Pred približne 15 miliónmi rokov narazil na Zem asteroid s priemerom 1 kilometer, ktorý sa pohyboval neuveriteľnou rýchlosťou 25 kilometrov za sekundu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Táto kataklizmatická udalosť vytvorila Nördlinger Ries, obrovský kráter s priemerom 26 kilometrov. Z tohto bežného geologického útvaru sa stala pokladnica, keď tlak a teplo z nárazu premenili uhlík v okolitých horninách na drobné diamanty.

Spočiatku nič netušili

Až v 60. rokoch 20. storočia si obyvatelia Nördlingenu uvedomili tento mimoriadny jav. Predtým verili, že kráter Nördlinger Ries vznikol v dôsledku vulkanickej aktivity. Skutočnú podstatu krátera objavili americkí geológovia Eugene Shoemaker a Edward Chao, ktorí navštívili mesto a identifikovali prítomnosť diamantov v horninách.

Ich objav ukázal, že trblietavé častice v miestnych kameňoch sú naozaj diamanty vytvorené zrážkou asteroidu.

Desaťročia zostal tento ohromujúci dôsledok kozmickej udalosti skrytý pod povrchom, nepozorovaný miestnymi obyvateľmi. Unikátny kruhový tvar mesta, ktorý by mohol naznačovať priamy vzťah s kráterom, je v skutočnosti náhoda.

Kostol zdobený diamantmi

Medzi najvýznamnejšie stavby mesta patrí Kostol svätého Juraja. Odhaduje sa, že tento ikonický kostol obsahuje približne 5 000 karátov diamantov. Ohromné množstvo diamantov v múroch budov Nördlingenu robí z mesta vzácny geologický poklad.

Geológ a riaditeľ múzea Nördlingen RiesKrater, Dr. Stefan Hölzl, zdôrazňuje jedinečnosť tohto javu. Podľa Hölzla boli na svete použité materiály z asteroidových nárazov na stavbu budov aj inde, ale nikde nie v takom množstve ako v Nördlingene.

NASA má mestečko v hľadáčiku

Zaujímavé je, že toto miesto priťahuje aj záujem astronautov. Astronauti z NASA misií Apollo 14 a Apollo 16 navštívili Nördlingen pred svojimi lunárnymi expedíciami. Ich cieľom bolo študovať typy hornín a materiálov, s akými sa môžu stretnúť na Mesiaci, čo robí z Nördlingenu kľúčové miesto pre porozumenie mimozemským geologickým útvarom.

Napriek prítomnosti diamantov neťažia obyvatelia Nördlingenu z tohto geologického zázraku finančné výhody. Diamanty v múroch budov sú príliš malé na to, aby mali ekonomickú hodnotu.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Daily MailTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.