Plánujete v roku 2024 predaj z dvora? Pri predaji týchto produktov vám hrozia problémy

  • Vďaka predaju z dvora získate prístup k čerstvým a lokálnym potravinám.
  • Predajcovia by však mali poznať tieto pravidlá.
Ekonomika Pri predaji týchto produktov vám hrozia problémy
Pri predaji týchto produktov vám hrozia problémy. Zdroj: Shutterstock.com/Halfpoint, AYA images
BITmarkets BITmarkets

Predaj z dvora sa teší čoraz väčšej popularite. Ľudia si cenia čerstvé, lokálne produkty a chcú vedieť, odkiaľ pochádza ich jedlo. Pre pestovateľov je predaj z dvora skvelým spôsobom, ako predať svoje produkty za spravodlivú cenu a budovať vzťahy so zákazníkmi.

Predaj z dvora

Predaj z dvora je priamy predaj poľnohospodárskych produktov konečnému spotrebiteľovi. Pestovatelia predávajú svoje produkty priamo zo svojich fariem, bez sprostredkovateľov. Môže ísť o ovocie, zeleninu, mäso, mliečne výrobky, vajcia, med a mnoho ďalších produktov.

Portál podnikam.sk však upozorňuje, že tento druh predaja má jasne stanovené pravidlá. V prvom rade musí byť predávajúci prvovýrobcom a môže predávať produkty alebo výrobky rastlinného a živočíšneho pôvodu. Predaj musí prebiehať vo vlastnom mene, na vlastný účet a priamo konečnému spotrebiteľovi. Ak predávate z dvora ako nepodnikateľ, stačí vystavovať príjmové doklady a viesť evidenciu príjmov a výdavkov.

Registračná pokladnica a povolenie na podnikanie v tomto prípade nie sú potrebné. Je však dôležité, aby sa predajca registroval na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. 

Predajca poruší podmienku v prípade, že predáva produkty, na ktoré si kúpil suroviny. V tomto prípade si musí založiť živnosť aj prevádzku.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Čo sa môže predávať?

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: podnikam.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.