Porovnanie: Komu sa žije najlepšie spomedzi krajín V4?

Novinky Slovensko zaostáva za susedmi
Slovensko zaostáva za susedmi. Zdroj: shutterstock.com/diversitiy/Vaclav Sonnek
BITmarkets BITmarkets

V tomto článku sa pozrieme na porovnanie bohatstva a dlhov domácností krajín V4, ktoré tvorí Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. Podľa správy denníka Pravda, ktorá vychádza z údajov Allianz Global Wealth Report 2023, Slováci ťahajú za kratší koniec v porovnaní so susednými krajinami a nachádzame sa na 40. mieste spomedzi 57 krajín.

Priemerný finančný majetok Slovákov očistený od dlhov je niečo vyše 9 000 eur. Pre porovnanie, priemerný Čech disponuje finančným majetkom 27 000 eur, Maďar 18 400 eur a Poliak 11 200 eur. Ak však od finančného majetku odpočítame dlhy, Slováci by sa dostali do mínusu, keďže náš priemerný dlh predstavuje 9 920 eur. Poliaci a Maďari majú nižší priemerný dlh, naopak Česi vyšší. Avšak ich majetok je skoro trojnásobný.

Tabuľka nižšie zobrazuje porovnanie rokov 2021 a 2022 z hľadiska čistého finančného majetku a dlhu domácností krajín V4. Rovnako môžeme vidieť 3 krajiny s najbohatšími domácnosťami: USA, Švajčiarsko a Dánsko. Naopak na poslednej 57. priečke sa nachádza Kazachstan. Všimnime si, že medziročne Slovákom viac narástli dlhy ako čistý majetok.

Porovnanie krajín V4

Porovnanie krajín V4. Zdroj: Allianz Global Wealth Report 2023

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.
Sponzorovaný obsah

Čo najviac trápi slovenské domácnosti?

Slovenské domácnosti bojujú s jedným kľúčovým problémom. Je ním vysoký nepomer medzi príjmami a výdavkami. Často sú Slováci nútení vykonávať dve práce, aby dokázali pokryť výdavky na život. Mnoho spotrebných tovarov a služieb u nás stojí porovnateľné peniaze ako v západných krajinách, no napriek tomu zarábame niekoľko násobne menej peňazí. V prípade, že sa zaujímate o konkrétne porovnanie priemerných platov naprieč európskymi krajinami, odporúčame prečítať článok Porovnanie platov v Európskej únii.

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Slovensko je na chvoste Európy

Ešte v auguste sme informovali o tom, že na základe indexu prosperity naša ekonomika obsadila 23. miesto z celkového počtu 27 krajín. Slovensko značne zaostáva vo všetkých oblastiach života. Pred vyše 10 rokmi sme dobiehali západné ekonomiky Európskej únie, no tie časy sú už dávno preč a parita kúpnej sily zásadne klesá. Slovensko je v porovnaní s väčšinou európskych krajín pomerne chudobné.

Na Slovensku sme svedkami nízkych investícií do výskumu a vývoja. Zaostávame aj v produktivite práce a už sa nemôžeme spoliehať na lacnú pracovnú silu ako v minulosti. Slováci navyše nemajú dostatok finančnej rezervy na pokrytie rastúcich nákladov, keďže jej značnú časť vyčerpali po lockdowne.

Mohlo by ťa zaujímať: Za 20 rokov sa Slovensko nenávratne zmení

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.