Najdôležitejšia udalosť mesiaca sa blíži. Ako zareagujú trhy?

Ekonomika FED a ECB a úrokové sadzby.
FED a ECB a úrokové sadzby. Zdroj: shutterstock.com/Tada Images/marketlan/ilolab/Alexandros Michailidis
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Už ďalší týždeň sa budú konať najdôležitejšie udalosti, ktoré ovplyvnia smerovanie menovej politiky v najbližšom období. Podľa Federalreserve je ďalšie stretnutie Federal Open Market Committee (FOMC) naplánované už na 13 a 14. júna 2023. Medzitým zasadnutie Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) o menovej politike sa podľa harmonogramu ECB uskutoční 15. júna 2023. Budú úrokové sadzby aj naďalej rásť?

Úrokové sadzby sú blízko vrcholu

Na poslednom zasadnutí zvyšovala úrokové sadzby ECB aj Americká centrálna banka (FED) o 25 bázických bodov. Zatiaľ čo v eurozóne je základná úroková sadzba na úrovni 3,75 %, v USA dosahuje hodnotu 5,25 %. Je pravdepodobné, že k rovnakému kroku centrálne banky pristúpia aj ďalší týždeň.

Úrokové sadzby v eurozóne pravdepodobne porastú.

Úrokové sadzby v eurozóne pravdepodobne porastú. Zdroj: Tradingeconomics

Najnovšie údaje nástroja CME Fedwatch ale naznačujú, že existuje až 79,4 % šanca, že základná úroková sadzba v USA ostane nezmenená. Dokonca aj na základe predpovede od Tradingeconomics by mala ostať úroková sadzba v USA na rovnakej úrovni. Naopak, predpoveď pre eurozónu je o čosi odlišná. Očakáva sa, že ECB pristúpi ešte ku dvom zvýšeniam o 25 bázických bodov na konečných 4,25 %.

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.
Sponzorovaný obsah

Inflácia v eurozóne klesá oneskorene v porovnaní s USA

Inflácia v eurozóne klesá oneskorene v porovnaní s USA, pretože reakcia ECB v podobe reštriktívnej menovej politiky bola v porovnaní s FED-om rovnako oneskorená. Kým v USA inflácia dosahuje 4,9 %, v eurozóne je to v čase písania článku 6,1 %.

Výška inflácie v eurozóne a USA.

Výška inflácie v eurozóne a USA. Zdroj: TradingView

Pri zvyšovaní úrokových sadzieb je potrebné mať na pamäti, že inflácia reaguje oneskorene. Preto je pravdepodobné, že bude klesať aj v prípade, že sa úrokové sadzby nezmenia. Napriek tomu očakávame, že reštriktívna menová politika ešte nemusela dosiahnuť svoj vrchol.

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Príde zmena menovej politiky?

Už skôr sme vás informovali, že FED pravdepodobne zmení stratégiu menovej politiky. Je možné, že sa tak stane už v tomto roku a nasledovať bude aj ECB. Je ale otázne, či dôjde k finálnemu zvýšeniu sadzieb na najbližšom stretnutí.

Očakávania trhu počítajú s pokračujúcou reštriktívnou menovou politikou. V prípade, že FED politiku zmení, globálne trhy môžu zaznamenať pozitívne oživenie. Naopak podľa analytikov je nepravdepodobné, že dôjde k zníženiu úrokových sadzieb. Na expanzívnu menovú politiku je totiž ešte priskoro a jej svedkami budeme najskôr na prelome rokov 2023 a 2024.

Bez ohľadu na to, do akého aktíva investujete, blížiace sa zasadnutia FED-u a ECB zásadne ovplyvnia všetky trhy na najbližšie týždne a preto by nemali ujsť vašej pozornosti.

Mohlo by ťa zaujímať: Situácia sa zhoršuje – Európu čaká ďalší rast úrokových sadzieb

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.