FED môže svojou politikou totálne zlikvidovať ekonomiku – Varuje ekonóm

Ekonomika FED verzus inflácia
FED verzus inflácia. Zdroj: shutterstock.com/Noska Photo/GoodIdeas
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

FED sa v roku 2023 bude usilovať o priblíženie sa k inflačnému cieľu 2 %. Tempo poklesu inflácie ustupuje, ale hodnoty sú stále vysoké. Ako uviedol portál News Bitcoin, podľa hlavného ekonomického poradcu Allianz, Mohameda El-Eriana, americká centrálna banka nedokáže tento cieľ splniť bez zruinovania ekonomiky.

Podľa údajov z TradingView inflácia v USA klesla na úroveň 6,40 %, čo je o 2,10 % menej v porovnaní s eurozónou. Ako sme vás informovali, FED spomaľuje zvyšovanie úrokových sadzieb, no napriek tomu je ich úroveň extrémna. V prípade, že bude v agresívnej reštriktívnej politike pokračovať aj naďalej, obavy z recesie sa stanú skutočnosťou.

Samotní predstavitelia FED-u tvrdia, že nás čaká ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Tento boj s vysokou infláciou sa ale môže centrálnym bankám vypomstiť. Inflácia totiž reaguje na zmeny úrokových sadzieb s časovým oneskorením a reštriktívna politika by mala byť postupne stále miernejšia.

Inflácia v USA klesla na 6,40 %

Inflácia v USA klesla na 6,40 %. Zdroj: TradingView

Prečítaj si tiež: Slovákov čakajú dobré správy: Ceny energií výrazne poklesli

Inflácia je jedným z hlavných problémov v roku 2023

Podľa ekonóma El-Eriana, ekonomika potrebuje vyššiu stabilnú mieru inflácie na úrovni 3 až 4 %. Inflačný cieľ 2 % údajne nie je správny a jeho dosiahnutie by malo za následok rozdrvenie americkej ekonomiky. Jedným z dôvodov je aj energetická transformácia, zmeny v dodávateľských reťazcoch a meniace sa geopolitické problémy.

Posadnutosť FED-u dosiahnuť infláciu 2 % pravdepodobne súvisí aj s dôveryhodnosťou centrálnej banky, o ktorú by mohla prísť v prípade, že by inflačný cieľ zmenila. Zdá sa ale, že v roku 2023 sa expanzívnej menovej politiky nedočkáme a to je hlavný dôvod, prečo sa mnohí obávajú recesie, o ktorej sme vás informovali v nasledujúcich článkoch:

Eurozóna sa môže poučiť z rozhodnutí FED-u alebo sa nimi môže inšpirovať. ECB reagovala na vysokú mieru inflácie neskôr a preto je dodnes inflácia stále vyššia v porovnaní s USA. Európsky región bude negatívne ovplyvnený v prípade, že recesia bude v Amerike oficiálne potvrdená.

Mohlo by ťa zaujímať: Aktuálne: FED pokračuje v razantnom boji s infláciou. Zvyšuje úrokové sadzby o ďalších 25 bodov

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.