Prieskum spoločnosti ING zistil, ako ľudia vnímajú budúcnosť kryptomien

Novinky Majú kryptomeny budúcnosť?
Majú kryptomeny budúcnosť? Zdroj: Shutterstock.com/Chinnapong
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Prieskum spoločnosti ING sme vám priniesli už včera v tomto článku. V prvej časti sme sa však sústredili iba na otázky a odpovede zamerané na minulosť a súčasnosť kryptomien. Dnes sa pozrieme na odpovede zozbierané od 15 000 respondentov na otázky, ktoré boli zamerané na budúcnosť kryptomien. Aký názor majú ľudia na Bitcoin či iné kryptomeny a šance týchto inovácií uspieť v budúcnosti.

Sú digitálne meny budúcnosťou online platieb?

Áno aj nie. To vyšlo z prieskumu. Ľudia po celom svete totiž reagovali výrazne odlišne pri odpovedi na túto otázku. Napríklad Luxemburčania si myslia, že Bitcoin sa nemôže stať budúcnosťou, keďže až 84% odpovedalo, že si Bitcoin nevie predstaviť ako online platidlo budúcnosti. Úplne odlišný názor mali Turci, pri ktorých až polovica respondentov (53%) odpovedala, že najväčšia kryptomena sa môže stať najrozšírenejším online platidlom budúcnosti.

Rovnako pozitívne obstálo Turecko aj v ďalšej otázke, ktorá sa pýtala respondentov na to, či veria, že kryptomeny do jedného roka narastú na hodnote. Opäť, až cez 50% respondentov z tohto štátu verilo, že kryptomeny budú mať o rok vyššiu cenu ako dnes. A znova „zle” obstálo Luxembursko, kde si iba 20% ľudí myslí, že kryptomeny narastú na hodnote. Priemerne 35% Európanov si myslí, že kryptomeny porastú. Ľudia žijúci v USA sú na tom veľmi podobne, kde si 34% myslí, že digitálne meny čaká rast. Skeptickejší sú však Austrálčania, keďže iba 22% si myslí, že kryptomeny budú mať o rok vyššiu hodnotu ako dnes.

Budú kryptomeny využívané v budúcnosti?

Aj keď sa to môže zdať, že je to veľmi podobná otázka ako tá predošlá, táto mala za úlohu zistiť, či si ľudia vedia predstaviť používať kryptomeny. Ak áno, tak pri akých „typoch” platieb. Prieskum zisťoval, či si ľudia vedia predstaviť platiť kryptomenami za kávu, dane, elektrickú energiu v domácnosti, dostávať výplatu v kryptomenách, kúpiť si letenku, šetriť na univerzitu alebo realizovať medzinárodnú platbu. Zo všetkých týchto možností si ľudia vedia predstaviť využívať kryptomeny najmä na uskutočňovanie medzinárodných platieb (30%) a platenie za letenku (23%). Naopak, najmenej si ľudia vedeli predstaviť platiť Bitcoinom za dane a elektrinu (oba 21%). Ešte menšie percento ľudí si vedelo predstaviť, že by svoju výplatu dostávali prostredníctvom kryptomien. Konkrétne to bolo iba 15% zo všetkých opýtaných.

S tým, ako ľudia vnímajú kryptomeny, súvisí aj to, či sa ich rozhodnú kúpiť alebo nie. Aj na to bol zameraný prieskum a odpovede určite nijako neprekvapia. Pretože si veľa ľudí nevie predstaviť nimi platiť, tak ich nemá veľa ľudí ani v pláne kúpiť. Najmenej ľudí sa chystá kúpiť kryptomeny v Belgicku, kde iba 10% zo všetkých opýtaných plánuje kryptomeny dokúpiť. Európsky priemer sa hýbe na úrovni 25%. Európa v tomto opäť vyšla najlepšie, keďže iba 21% Američanov sa chystá dokúpiť kryptomeny. Austrálčanov je ešte menej, iba niekde na hranici 15%. A hádajte, ktorý štát mal najvyššie percento aj pri tejto otázke? Áno, opäť Turecko. Až 45% obyvateľov tohto štátu má v pláne v budúcnosti vlastniť kryptomeny.

Na koho sa obrátiť o pomoc v kryptosvete?

Prieskum končil veľmi zaujímavým scenárom, ktorý bol predstavený každému respondentovi. Mali si predstaviť, že sú v pozícii investora, ktorý chce vstúpiť do sveta kryptomien. Otázka bola stanovená jasne. Na koho by ste sa obrátili, ak by ste sa chceli o kryptomenách dozvedieť čo najviac? Odpovede sa, pochopiteľne, veľmi odlišovali v jednotlivých štátoch, avšak najčastejšie by sa obrátili na špeciálnu webstránku (27%) alebo finančného poradcu (21%). Avšak, čo je viac zarážajúce, je fakt, že v niektorých štátoch aj napriek jasne stanovenej otázke ľudia odpovedali, že by do kryptomien nikdy neinvestovali. Napríklad v susednom Rakúsku takto odpovedalo až 44% opýtaných.

Záver

Tento výskum spoločnosti ING priniesol veľa zaujímavých odpovedí. Pokiaľ máte voľný čas a chuť dozvedieť sa ešte viac ako v našich dvoch článkoch o tomto prieskume, vrelo vám odporúčame, aby ste si ho prečítali sami. Link nájdete na spodku článka. Príjemné čítanie.

Nenechajte si ujsť naše krypto-spravodajstvo a prihláste sa na odber notifikácií. Inštrukcie získate kliknutím na zvonček vľavo dole. Taktiež nás sledujte na našej facebookovej stránke a nenechajte si ujsť najnovšie správy z kryptosveta.

Zdroj:
think.ing.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.