Coinbase je opäť pod tlakom SEC-u. Čaká nás ďalší veľký súdny spor?

Novinky Burza Coinbase opäť čelí problémom
Burza Coinbase opäť čelí problémom. Zdroj: Shutterstock.com/David Esser
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Burza Coinbase neprežíva najideálnejšie obdobie a teraz jej hrozia ďalšie problémy. Stala sa predmetom vyšetrovania americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorá ohrozuje v súčasnosti celý kryptomenový sektor.

Coinbase vs. SEC

Vo svete kryptomien sa čoraz viac začína hovoriť o tvrdých reguláciách. Zatiaľ však nie je jasné, ktorý úrad či komisia sa tejto problematiky v USA ujme. Kryptomenová komunita však dúfa, že to nebude SEC na čele s Gary Genslerom. Ten totiž považuje väčšinu kryptomenových tokenov za cenné papiere. SEC nedávno obvinil bývalého produktového manažéra burzy z obchodovania s využitím dôverných informácií, ako sme písali už v článku v minulosti.

Súčasťou tejto žaloby je aj 9 tokenov: AMP, RLY, DDX, XYO, RGT, LCX, POWR, DFX a KROM. SEC ich považuje za cenné papiere.

Právny riaditeľ burzy Coinbase Paul Grewal sa k obžalobe vyjadril:

„Coinbase nezaradí (do ponuky – poz. autora) žiadne cenné papiere. Koniec príbehu. Žiadne z týchto aktív nie je cenným papierom. Spoločnosť Coinbase má prísny proces analýzy a skúmania každého digitálneho aktíva pred jeho sprístupnením na našej burze. Tento proces zahŕňa analýzu, či by sa aktívum mohlo považovať za cenný papier.”

Prečítaj si tiež: Prečo kryptomenový trh robí opak toho, čo očakávate?

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Reakcia prišla aj od najväčšej svetovej kryptomenovej burzy Binance, ktorá vyradila token AMP zo svojej platformy v USA (Binance US). Podľa ich vlastných slov ide o „krok z opatrnosti”.

Črtá sa veľký súboj

Pred pár mesiacmi sme boli svedkami toho, ako bola burza Coinbase nútená pozastaviť a následne úplne odstaviť svoj lendingový produkt. Bolo to najmä pre hrozbu zo stranu SEC-u, ktorá hrozila žalobou. Na tento súboj reagoval aj generálny riaditeľ spoločnosti Ripple Brad Garlinghouse, ktorý vtedy adresoval tieto slová priamo Armstrongovi:

Vitaj na párty, kamarát.”

 

Burza sa vtedy podvolila. Tentokrát to však môže byť tvrdší súboj. Burza si totiž nemôže v čase dlhodobej korekcie dovoliť vyradenie niektorých tokenov.

Podkopalo by to celú našu pozíciu na trhu,” tvrdí hovorca burzy.

Problém sa s veľkou pravdepodobnosťou priamo dotkne aj ďalších búrz. Aj tu sa ukazuje dôležitosť toho, že nie každý projekt sa musí bezprostredne dostať na najväčšie kryptomenové burzy. Pre Coinbase to môže byť dostatočné varovanie, ale aj čas, keď sa musí SEC-u postaviť a stáť si za svojím.

Čítaj ďalej: Centrálne banky chcú zničiť Bitcoin, pomôžu im v tom CBDC