Vyzerá to tak, že Škandinávia nie je súdená minerom: Nórsko začína byť proti ťažbe kryptomien!

Novinky Norsko mining Bitcoin
Norsko mining Bitcoin, zdroj: www.shutterstock.com/Issamalhafti
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Nórsko, bohatá škandinávska krajina, môže podporiť iniciatívu svojich švédskych susedov v zákaze ťažby Bitcoinu a iných kryptomien. Regulačné orgány navrhli zakázať ťažbu Bitcoinu nielen „u seba doma”, ale dokonca na úrovni Európskej únie. Vláda sa odvolávala na „neoprávnené náklady na elektrickú energiu.”

Nórsko chce byť maximálne ekologickým štátom

Podľa Úradu regionálneho rozvoja, nórske orgány zvážia návrhy svojich kolegov zo Švédska a začnú pracovať na celoeurópskych pravidlách týkajúcich sa miningu kryptomien, hoci Nórsko do EÚ nespadá.

Mohlo by ťa zaujímať: TOP 5 metrík podľa Glassnode, ktoré predpovedajú vrchol rastu BTC

„Hoci ťažba kryptomien a novodobé technológie môžu predstavovať určité výhody z dlhodobého hľadiska, nateraz je ťažké zdôvodniť natoľko rozšírené využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Našou prioritou je to, aby sa naša krajina premenila na klimaticky neutrálnu spoločnosť,” uviedol Bjorn Arild Gram, minister miestnej samosprávy a regionálneho rozvoja.

susednom Švédsku spotreba energie vďaka miestnym ťažiarom, v období od apríla do augusta, vyskočila na stovky percent, čo výrazne skomplikovalo plnenie záväzkov v oblasti klímy.

Pokiaľ chceš obchodovať alebo iba nakupovať kryptomeny, odporúčame ti použiť burzu Binance. Nemáš ešte účet na Binance? Vytvor si ho teraz cez >>>zľavový odkaz<<< a získaš doživotnú zľavu na poplatky pri obchodovaní.

S ťažiarmi v EÚ to bude ešte zaujímavé

Nórsko, Švédsko či geograficky vzdialený Island sa poslednú dobu stali obľúbenými destináciami ťažiarov kryptomien. Láka ich tam množstvo obnoviteľných zdrojov energie a nízke ceny za elektrinu.

Európska komisia uviedla, že podporuje výrazné obmedzenie energeticky náročnej voľby ťažby (Proof of Work) v prospech energeticky menej náročnej alternatívy (Proof of Stake) alebo iným, nenáročným modelom.

Ťažobná spoločnosť HIVE Blockchain Technologies v máji predala Nórsku dcérsku spoločnosť „Kolos Norway” v dôsledku zrušenia dotácií na elektrickú energiu.

Zakladateľka spoločnosti ArkInvest Katie Wood vyjadrila presvedčenie, že „Bitcoin sa nakoniec stane zelenším ako tradičný sektor finančných služieb, s čím súhlasí nejeden expert na Bitcoin.

Čítaj ďalej: India a kryptomeny? Doteraz sa to zdalo nereálne, avšak indický premiér zmenil postoj!