Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Američania sú vydesení z nepríjemnej otázky na daňovom formulári – A čo my?

BitmarketsBitmarkets

Téma zdaňovania ziskov z kryptomien je stále aktuálnejšia a zatiaľ čo autority na Slovensku to zatiaľ veľmi neriešia, v USA vláda aktívne pracuje na sledovaní a dolapení ľudí, ktorí pomocou Bitcoinu a ďalších “virtuálnych mien” obchádzajú daňový systém.

Americký daňový úrad IRS 11. decembra publikoval nový formulár 1040, ktorý na prominentnom mieste zahŕňa aj otázku o kryptomenách. Ľudia si nie sú istí, ako na ňu majú odpovedať.

„Dostali ste, predali, poslali, vymenili alebo inak prišli v roku 2020 do kontaktu s akoukoľvek virtuálnou menou?”

Otázka je podobná tej, ktorá sa vo formulári objavila minulý rok. Povinne na ňu musí odpovedať každý a v prípade klamstva sa môže dostať do veľkých problémov.

 Môže vás zaujímať: Platíte dane? Takto daňováci sledujú ľudí, ktorí nepriznajú zisky z kryptomien

Otázka v tohtoročnom daňovom formulári vyvolala veľa nejasností

Viceprezident účtovníckej firmy PIASCIK Ryan Losi túto otázku označil za pascu. „IRS zatiaľ iba zhromažďuje údaje, mení formuláre tak, aby ste museli výslovne uviesť, či ste niečo mali s kryptomenami a nastražuje pascu. V nasledujúcich rokoch môže kladivo spadnúť,” povedal pre Yahoo.

Problémom je však nedostatočné upresnenie toho, čo znamená slovo Virtuálna mena. Timothy Peterson, investičný manažér Cane Island Global Macro sa pýta: “Ak označíte nie dopustili ste sa porušenia prísahy, keďže to nie je definované?

Tiež nie je jasné, či sa to zahŕňa aj mnoho DeFi projektov, ktoré sa rozmohli v roku 2020.

V mnohých prípadoch skutočne nie je jasné, ako odpovedať na otázku a je na IRS, aby daňovníkom poskytla dodatočné usmernenie.

Zaplaťte dane z kryptomien, kým nie je neskoro! Varuje právna firma

Môže sa niečo také začať diať aj u nás?

Slovenský daňový úrad sa v minulých rokoch nezaoberal otázkou virtuálnych mien a je dosť možné, že čaká na usmernenie od EÚ. Európska komisia už pripravuje regulácie, ktoré vrhnú svetlo na otázky (nie len) okolo zdaňovania kryptomien.

Dokým regulácie nebudú schválené európskym parlamentom, je dosť možné, že Slovensko nebude krypto veľmi riešiť. To však nie je dôvod vyhýbať sa daniam. Daňový úrad ich od vás môže pýtať aj spätne a dá vám k tomu poriadne penále.

Ako sa odvádzajú dane z kryptomien na Slovensku? Zákon to stanovuje jasne, ale zároveň je absolútne neférový, ba až drakonický. Schválila ho minulá vláda a je úplne jasné, čo ním chcela dosiahnuť:

Novela zákona na Slovensku jasne špecifikuje, ako zdaniť zisk nadobudnutý predajom kryptomien

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: