Binance má na krku žalobu – Pranie špinavých peňazí kvôli laxným KYC protokolom

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Najväčšia kryptomenová burza Binance čelí žalobe v Severnom distrikte Kalifornie. Do problémov sa dostala kvôli (údajne) nedostatočnému KYC (Know Your Customer – identifikácia zákazníkov) a vysokým limitom na výber peňazí, ktoré podľa japonskej burzy Zaif umožnili vypranie 9 miliónov dolárov.

Pranie špinavých peňazí a kryptomeny boli od začiatku úzko späté. Ich decentralizovaná podstata umožňuje ukryť a časom rozpredať veľké objemy peňazí, i keď v tomto ohľade jednoznačne vedie americký dolár, cez ktorý sa perú miliardy.

Môže vás zaujímať: Maximálna nuda – Nikto nechce, aby sa naplnil tento scenár pre rok 2020

Japonská burza obviňuje Binance zo slabého KYC/AML

Japonská burza Zaif bola v roku 2018 hacknutá. Počas útoku z nej boli ukradnuté kryptomeny v celkovej hodnote 60 milonov dolárov. Súčasní vlastníci burzy – kryptomenová finančná skupina Fisco – teraz Binance súdia za to, že časť ukradnutých peňazí pretiekla práve cez túto burzu. Vypraniu coinov sa podľa Fisco dalo zabrániť vzhľadom na transparenciu blockchainu.

Fisco obviňuje Binance z niekoľkých zločinov, okrem iného aj z umožňovania prania špinavých peňazí a vyžaduje vrátenie 1457 BTC, ktoré vraj boli preprané cez túto burzu, represívne škody a právne náklady. Binance je taktiež obvinená z neférových praktík kvôli ich slabému KYC/AML.