Sadzby hypoték na rekordne nízkej úrovni – Američania už nechcú čakať na fixáciu

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Nízke úrokové sadzby hypoték podnecujú zotavenie trhu s nehnuteľnosťami v neľahkej situácii spojenej s koronavírusom, no existujú tu limity. Hypotekárne sadzby sa tento rok po štvrtýkrát znížili na nové historické minimum. Pre prostredie s nízkymi sadzbami však existuje značné riziko nárastu a Američania možno nebudú chcieť čakať príliš dlho.

Dočítate sa aj na Kryptomagazín FB.

30-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou bola za posledný týždeň 3,13 %, o osem bázických bodov menej ako týždeň predtým. Predchádzajúce rekordné minimum bolo na konci mája na 3,15 %. Pred rokom bola 30-ročná pôžička na bývanie v priemere 3,84 %.

30-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou

30-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou

15-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou klesla o štyri bázické body na priemernú úrokovú sadzbu 2,58 %.

15-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou

15-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou

5-ročná hybridná hypotéka s nastaviteľnou úrokovou sadzbou indexovanou štátnou pokladnicou poklesla o jeden bázický bod na 3,09 %.

Ako to ovplyvňuje trh s nehnuteľnosťami ?

Hypotekárne sadzby dosiahli rekordne nízku úroveň v dôsledku klesajúcich inflačných tlakov. Mohli by sa ľahko začať opäť zvyšovať, najmä ak by boli zaznamenané zmysluplné zlepšenia a opatrenia na zabránenie vírusu. Z toho vyplýva, že hypotekárny trh je na prelome a všetko záleží od toho, ako sa bude dariť v boji proti COVID-19.

Ak by sa začali znovu šíriť správy o pokračovaní pandémie, tak sadzby by to poslalo pravdepodobne späť nadol. Videli by sme nové minimá.

Nárast sadzieb by mohol spôsobiť problémy pre široký trh s nehnuteľnosťami. Kupujúci sa snažia využiť lacné financovanie a žiadajú o pôžičku na bývanie, na kúpu nehnuteľnosti. Existujú dôkazy, že nízke sadzby spojené s prerušeným dopytom vedú k výraznému oživeniu na celom trhu s nehnuteľnosťami.

Zvýšenie sadzieb by brzdilo schopnosť trhu s nehnuteľnosťami oživiť sa. Nie je to však jediná výzva, ktorej trh čelí. Pri veľmi malom počte nehnuteľností na predaj existuje pomerne nízky strop toho, ako vysoko môže ísť predajná aktivita.

Záver

Úrokové sadzby globálne poklesli na historické minimá. Američania pravdepodobne nebudú chcieť čakať na ich fixáciu a budú chcieť využiť lacné hypotéky. Ak by však pandémia pokračovala, dočkali by sme sa ešte nižších miním. Naopak, ak by rástli, brzdilo by to trh s nehnuteľnosťami.

Čítajte ďalej

Nehnuteľnosti napriek kríze porastú – Je čas brať úver a kúpiť byt?

Zdroje:
FRED

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.