Finančná kríza na dohľad? – Akciové trhy krvácajú a kryptomeny v noci zaznamenali výrazný prepad

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Trh s kryptomenami dnes v noci zaznamenal prudký pokles. Bitcoin padol o 300 $, čo je približne 5 % jeho hodnoty. Niektoré altcoiny sú na tom oveľa horšie. Ethereum balansuje na technickej hladine 200 $ (-12 %), XRP je na 40 c (-14 %), Bitcoin Cash sa obchoduje za 450 $ (-12 %), IOTA za 50 c (-13 %). Stabilnejšie altcoiny ako Monero, Dash, Binance Coin a Ethereum Classic padli v priemere o 8 %.

Pohľad na trh s kryptomenami je dnes skutočne nepríjemný. Je však vhodné dodať, že tento nepriaznivý vývoj nie je izolovaný iba na digitálne coiny. Práve naopak! Je pravdepodobné, že bol spôsobený brutálnym prepadom na finančných trhoch po celom svete.

Akciové indexy na celom svete padajú

Ceny akcií prudko klesajú. Akciové indexy S&P 500, Nasdaq Composite, DOW 30, Nikkei 225 postihol prepad o tri až štyri percentá. Ide o najväčší prepad tohto roka, ktorý v priebehu dňa ovplyvnil aj akciové trhy v Európe a v Ázii.

Momentálne je na tom najhoršie Ázia. Čínsky Shanghai Composite padol o 5 %, taiwanský TWSE o 6 %. Európa je na tom o niečo lepšie. Hodnoty kurzov DAX, FTSE 100 a Stoxx Europe Index sa znížili o 2 – 3 %.

Dow Jones index

1D Dow Jones index

Čo spôsobuje súčasnú nestabilitu finančných trhov?

Určiť jasnú príčinu súčasného stavu je prakticky nemožné. Finančné trhy sú veľmi zložité a pôsobí na ne súbor rôznych faktorov. Rozhodne však nepomáha súčasná politika USA a Trumpove tarify na dovoz surovín a výrobkov do Ameriky.

Tieto zmeny rozpútali obchodnú vojnu (trade war). Americké firmy v snahe vyhnúť sa týmto tarifám presúvajú výrobu do Ázie a do Európy a obchod s USA upadá. Toto všetko nemá dobrý vplyv na biznis.

Kryptomeny

Akciové indexy síce ani zďaleka nepadli tak, ako kryptomeny, no nesmieme zabúdať, že trh s digitálnymi mincami a s tokenmi je ešte veľmi mladý a volatilný. Navyše, v posledných týždňoch výrazne kleslo volume, takže trh prudko reaguje na akékoľvek väčšie obchody.

Podľa nepotvrdených informácií dnešných kryptomien sa uskutočnil nečakaný predaj 300 Bitcoinov (cca 1,7 mil. dolárov) na burze Bitstamp. To aktivovalo väčšie množstvo stoploss príkazov umiestnených pod krátkodobou trendline (svetlozelená). Pokles zastavila až strednodobá trendline (tmavozelená).

4h BTC/USD - Bitfinex

4h BTC/USD – Bitfinex

Pohyb Bitcoinu, samozrejme, nepriaznivo ovplyvnil aj zvyšok trhu. Pokles nateraz zastavila strednodobá stúpajúca TL. Pravdepodobne sa nad ňou ešte nejaký čas udržíme a v najbližších dňoch budeme mierne stúpať. O ďalšom osude Bitcoinu rozhodne až otestovanie dlhodobej klesajúcej TL, ktorá diktuje tohtoročnú korekciu trhu.

Predikciu vývoja trhu s kryptomenami na najbližšie tri mesiace nájdete v tomto prehľade trhu.

NAŠE NAJNOVŠIE VIDEO:

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.