Pri cestovaní za hranice pozor. Vláda si chce posvietiť na skupinu Slovákov

  • Tieto opatrenia majú prispieť k efektívnejšiemu boju proti finančnej kriminalite a terorizmu.
  • Novela zároveň reaguje na potrebu zosúladenia slovenskej legislatívy s európskymi smernicami.
  • Podľa hodnotiacej správy je v regióne V4 zaznamenaný tok hotovosti, ktorá sa využíva na financovanie nelegálnych aktivít.
Ekonomika Pri cestovaní za hranice pozor
Pri cestovaní za hranice pozor. Zdroj: Shutterstock.com/Bartolomiej Pietrzyk, Audio und werbung

Nová legislatíva má pomôcť v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Slovensko reaguje na kritiku medzinárodného výboru Moneyval. Upozorňuje na to portál STVR.

Prevážate cez hranice väčšiu sumu peňazí? V budúcnosti budete musieť túto skutočnosť oznámiť finančnej správe.

Dôležité zmeny

Vláda v stredu 2. októbra schválila novelu zákona, ktorá zavádza povinnú deklaráciu peňažných prostriedkov v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu Európskej únie. Ide o jednu z kľúčových zmien v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Nová legislatíva reaguje na negatívne hodnotenie zo strany medzinárodného výboru Moneyval, ktorý Slovensku vytkol nedostatočné opatrenia v oblasti kontroly hotovosti. Podľa hodnotiacej správy je v regióne V4 zaznamenaný významný tok hotovosti, ktorá sa využíva na financovanie nelegálnych aktivít.

Každý, kto bude prechádzať vnútornými hranicami EÚ s hotovosťou presahujúcou 10 000 eur, bude mať povinnosť túto skutočnosť ohlásiť. „Ak cestujúci neuposlúchne výzvu ozbrojeného príslušníka finančnej správy na oznámenie prepravy hotovosti alebo uvedie nesprávny údaj o sume, dopustí sa priestupku,” vysvetľuje ministerstvo vnútra.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kryptoaktíva pod drobnohľadom

Novela zákona prináša i ďalšie významné zmeny. Medzi finančné inštitúcie budú po novom zaradení aj poskytovatelia služieb kryptoaktív. Týmto subjektom pribudnú nové povinnosti s cieľom minimalizovať riziká spojené s praním špinavých peňazí a financovaním terorizmu.

Osobitne sa budú regulovať cezhraničné korešpondenčné vzťahy zahŕňajúce vykonávanie služieb kryptoaktív,” uvádza sa v materiáli. Zavádza sa tiež pojem „osoba usadená vo vysokorizikovej krajine” a spresňujú sa povinnosti pri vykonávaní cezhraničných korešpondenčných vzťahov.

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.