Tisícky Slovákov si za svoj zlozvyk priplatia. Vláda schválila novú spotrebnú daň

  • Slováci si obľúbili alternatívy klasických cigariet.
  • Nová daň ich však nepoteší.
  • Pozrite sa, ktorých produktov sa týka.
Ekonomika Spotrebná daň na tabakové výrobky bude ročne rásť
Spotrebná daň na tabakové výrobky bude ročne rásť. Zdroj: shutterstock.com/Vovatol
BitmarketsBitmarkets

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa od budúceho roka začne uplatňovať aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty.

Zároveň sa táto daň bude v nasledujúcich rokoch postupne zvyšovať, píše TASR. Tieto zmeny vyplývajú z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú v stredu definitívne schválila Národná rada SR.

Daň z tabakových výrobkov

Cieľom tejto legislatívy je nielen zavedenie označovania tabakových výrobkov kontrolnou známkou, ale aj stanovenie lehoty na dopredaj výrobkov, ktoré nemajú toto označenie.

Novela má za cieľ spriehľadniť a zlepšiť kontrolu pohybu týchto výrobkov vrátane bezdymových tabakových produktov. Okrem toho sa rozšíri definícia bezdymových výrobkov, kam budú patriť aj žuvací a šnupavý tabak.

„Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je návrh zákona súčasťou konsolidačných opatrení, ktorými sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu. To prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky,” uviedlo Ministerstvo financií SR v dôvodovej správe.

Koľko to štátu prinesie?

Podľa rezortu zmeny prinesú v budúcom roku do štátneho rozpočtu 15 miliónov eur, v roku 2026 to bude 126 miliónov eur a v roku 2027 až 180 miliónov eur.

Slováci obľubujú skúšanie nových produktov

Ministerstvo financií zároveň upozorňuje, že spotreba nových tabakových výrobkov na Slovensku každoročne rastie, pričom tieto produkty sa stávajú čoraz populárnejšími aj medzi mladšími vekovými skupinami.

Aj keď ich ľudia vnímajú ako náhrady klasických cigariet, rezort varuje, že vzhľadom na krátku dobu ich existencie na trhu nemožno jednoznačne preukázať, že sú menej škodlivé. Najmä u mladších užívateľov môžu priniesť potenciálne riziká spojené so zdravotnou starostlivosťou v budúcnosti. Mnohí užívatelia si navyše neuvedomujú možné zdravotné riziká.

Daň z tabakových výrobkov považuje ministerstvo za účinný nástroj kontroly spotreby, predovšetkým medzi mladšou populáciou. Očakáva sa, že na výzvy spojené s týmito novými produktmi čoskoro zareaguje aj Európska únia. V rámci regiónu V4 už Poľsko zdaňuje elektronické cigarety, Maďarsko aj nikotínové vrecúška a Česko zaviedlo daň na žuvací tabak, šnupavý tabak a ďalšie nikotínové produkty.

Vyššie riziko podvodov

Zvýšená spotreba týchto výrobkov bez efektívnej kontroly znamená podľa ministerstva aj vyššie riziko daňových únikov. Na základe údajov z eKasy došlo v období od januára 2022 do decembra 2023 k výraznému nárastu predaja elektronických cigariet, ktorý vzrástol o 200 %.

Predaj nikotínových vrecúšok sa zvýšil o 57 %. Keďže súčasný rámec neobsahuje účinné nástroje na kontrolu predaja týchto výrobkov, časť produktov môže byť nelegálna alebo zdraviu škodlivá.

Ministerstvo preto navrhuje zavedenie systému evidencie a kontroly obchodovania s týmito produktmi, vrátane predaja na diaľku. Kontrola nad týmito tovarmi bude zverená colným úradom.

Pri záverečnom hlasovaní poslanci nesúhlasili s pozmeňujúcim návrhom Mariána Viskupiča (SaS). Ten navrhoval nižšie zvýšenie sadzieb dane z tabaku oproti vládnemu návrhu. Tento návrh mal zodpovedať nárastu dane pri cigaretách.

Jednotlivé ustanovenia novely zákona nadobudnú účinnosť postupne v priebehu tohto aj nasledujúcich rokov.

Najčítanejšie články

1

Vodičov na diaľniciach mätie zvláštna značka. Takmer nikto netuší, čo znamená

2

Pripravte si hotovosť. Veľká banka vypne bankomaty, platobné karty aj online bankovníctvo

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Obľúbená značka áut sťahuje z trhu zhruba 150 000 vozidiel. Hrozí riziko požiaru

5

Na diaľnici obmedzili rýchlosť len pre jednu kategóriu vozidiel. Je to forma šikany?

PR články

Zlato poletí nahor, pretože investori opustia akciový trh

Marek Rodák  | 14. septembra 2024

Zlato chytá pozitívny kurz. Nedávna predpoveď analytika naznačuje, že cena zlata by mohla čoskoro dosiahnuť úroveň 2 950 USD za uncu.

Zlato porastie na nové maximá

Investičný pohľad na Apple: Budú nové iPhony s AI stačiť?

PR články  | 12. septembra 2024

PR článok XTB. Apple je aktuálne najväčšou spoločnosťou na svete. S trhovou kapitalizáciou cez 3,3 bilióna dolárov dlhodobo patrí k najobľúbenejším spoločnostiam nielen v rámci svojich technologických produktov, ale aj medzi akciovými investormi.

Apple predstavil vlastnú víziu AI

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex