Mnohí Slováci zažijú šok. Od nového roka im štát poriadne ukrojí z výplaty

  • Minimálna mzda v budúcom roku stúpne, no nie všetci Slováci reálne aj zarobia viac.
  • Zmeny vo vyplácaní daňového bonusu tvrdo zasiahnu niektoré rodiny.
Novinky Štát zvýšil minimálnu mzdu, no rodiny zarobia v čistom menej
Štát zvýšil minimálnu mzdu, no rodiny zarobia v čistom menej. Zdroj: shutterstock.com/Dusan Petkovic/Tom_Wib
BitmarketsBitmarkets

V roku 2025 bude minimálna mzda na Slovensku vyššia. To by malo byť dobrou správou pre všetkých pracujúcich Slovákov. Realita je však iná. Vláda zároveň urobila zmeny, ktoré zasiahnu rodiny s deťmi. Daňový bonus bude v budúcom roku podstatne nižší. Napriek nárastu minimálnej mzdy klesne čistý príjem niektorých rodín o viac než 1 000 eur za rok.

Minimálna mzda stúpne

Minimálna mzda bola v tomto roku na úrovni 750 eur mesačne. V budúcom roku stúpne. Aj keď zástupcovia zamestnávateľov a odborov nedospeli k vzájomnej dohode o jej výške, automat stanovil novú sumu minimálnej mzdy v roku 2025 na 816 eur mesačne.

Hrubá minimálna mzda vzrastie

Hrubá minimálna mzda na Slovensku od januára 2025 stúpne o 66 eur.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš povedal, že Slováci si zaslúžia zarábať viac.

Občania Slovenskej republiky už majú nárok na viac, aby zarábali viac a práve prudký tlak na zvyšovanie minimálnej mzdy zároveň tlačí alebo vytvára tlak aj na mzdy ako také, takže preto opakujem, už nemôže byť Slovensko len o tom, že je zaujímavé lacnou pracovnou silou, ale naozaj si slovenskí občania zaslúžia zarábať viac a takým najväčším nástrojom vlády na to, aby tlačila na mzdy, je práve zvyšovanie minimálnej mzdy.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Mnohí Slováci dostanú „v čistom” podstatne menej

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál však upozornil na fakt, že mnohým Slovákom v budúcom roku čisté príjmy naopak výrazne poklesnú. Dôvodom je zníženie daňového bonusu na deti.

Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: ReliaTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.