Státisíce Slovákov majú poslednú možnosť na úhradu povinného poplatku

  • Slováci skontrolujte si šeky.
  • Ak patríte do skupiny SZČO, máte už len pár dní.
  • Ak nestihnete zaplatiť, hrozia vám penále.
Ekonomika Nezabudnite na úhradu poistného
Nezabudnite na úhradu poistného. Zdroj: shutterstock.com/Zerbor
BITmarkets BITmarkets

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré podali daňové priznanie za rok 2023 do 31. marca 2024, majú posledné dni na úhradu poistného v novej výške, upozorňuje SITA.

Do kedy treba zaplatiť?

Lehota na zaplatenie poistného za júl 2024 uplynie 8. augusta 2024.

Podrobné informácie o výške poistného boli všetkým poistencom doručené v písomnej forme od Sociálnej poisťovne na základe údajov z Finančnej správy SR.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Sociálna poisťovňa odporúča SZČO prispôsobiť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol k platbe.

Nezabudnite na úhradu poistného

Včasné nastavenie správnych platieb tak zabráni vzniku dlhu voči Sociálnej poisťovni a predpísaniu penále za omeškanie. Počas posledného mesiaca Sociálna poisťovňa informovala viac ako 175-tisíc samostatne zarábajúcich osôb o vzniku, zániku alebo zmene výšky odvodovej povinnosti platnej od 1. júla 2024. Informácie dostalo 142-tisíc SZČO poštou a 33-tisíc elektronicky.

Väčšina samostatne zárobkovo činných osôb, teda skoro 133-tisíc, bude platiť minimálne poistné, zatiaľ čo maximálne poistné bude od júla 2024 uhrádzať len 90 SZČO.

Pozor:

Povinnosť zaplatiť poistné v novej výške sa do 8. augusta 2024 netýka tých SZČO, ktoré podávajú daňové priznanie v predĺženej lehote.

 

Tie dostanú informáciu o poisťovnom do 21. októbra 2024 a nový odvod zaplatia prvýkrát do 8. novembra 2024.

Sociálna poisťovňa varuje pred rizikami neplatenia poistenia v termíne a upozorňuje na možnú trestnoprávnu zodpovednosť pri neplatení a skrátení poistného. Dlžné poistné vo výške 5 eur a viac bude predpísané spolu s penále vo výške 0,05 % za každý deň omeškania. Zoznam dlžníkov je aktualizovaný na webovej stránke Sociálnej poisťovne týždenne.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: