Robert Kiyosaki kritizuje spotové ETF pre Bitcoin

  • Robert Kiyosaki označil bitcoinové ETF za falošný Bitcoin.
  • Spotové ETF neposkytuje skutočné vlastníctvo Bitcoinu.
  • Má však niekoľko významných výhod.
Novinky Robert Kiyosaki a bitcoinové ETF
Robert Kiyosaki a bitcoinové ETF. Zdroj: shutterstock.com/JRdes a The Rich Dad Channel
BITmarkets BITmarkets

Robert Kiyosaki je známy svojím pozitívnym názorom na Bitcoin, no to isté neplatí pre spotové ETF. Tento finančný produkt nazval dokonca falošným Bitcoinom, uvádza správa News Bitcoin. Poďme si preto vysvetliť, aký je základný rozdiel medzi investovaním do BTC a do bitcoinového ETF.

Robert Kiyosaki považuje ETF za falošný Bitcoin

Robert Kiyosaki nakupuje Bitcoin pravidelne už dlhé roky. Nedávno dokonca priznal, že na cene 6 000 dolárov nakúpil až 30 BTC. Uviedol, že cena nie je ani zďaleka taká vysoká, aká bude v budúcnosti, a že v prípade Bitcoinu zisk dosiahnete, keď ho kúpite – nie, keď ho predávate.

Avšak Kiyosakiho názor na spotové ETF je presne opačný. Známy autor bestselleru „Bohatý otec, chudobný otec” totiž uprednostňuje nakupovanie skutočných Bitcoinov. Zároveň neinvestuje ani do zlatých či strieborných ETF, a to aj napriek tomu, že nakupovanie zlata a striebra pravidelne odporúča.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin verzus ETF

Ak nakúpite Bitcoin, od ktorého máte privátne kľúče, ste jeho skutočným majiteľom. To neplatí, ak ho nakupujete na centralizovanej burze alebo cez spotové ETF. Ak investujete do ETF, nakupujete akcie fondu, ktorý tieto Bitcoiny vlastní. Na takúto investíciu sa potom vzťahujú pravidlá akciového trhu.

Akú formu investovania do Bitcoinu uprednostňujete?

Loading ... Loading ...

Kiyosaki odsudzuje nakupovanie ETF z toho dôvodu, že nie ste majiteľom kryptomeny. Druhým dôvodom je, že ETF vás viaže k finančným inštitúciám, zatiaľ čo skutočný Bitcoin existuje samostatne a paralelne popri tradičných financiách. Skutočnosť, že nevlastníte Bitcoin, vás oberá o jeho výhody.

Bitcoinové spotové ETF

Bitcoinové spotové ETF. Zdroj: Blockworks

Ak je vám však jedno, či ste skutočným majiteľom Bitcoinu, a chcete len zarobiť na cenovom pohybe BTC, ETF môže byť vhodný produkt. Existuje totiž jedna významná výhoda oproti držaniu skutočného BTC: Keďže cez ETF nakupujete akcie, platí tu časový test. Inak povedané, ak držíte ETF vyše 1 roka, ste na Slovensku oslobodený od platenia daní.

Bitcoin je veľmi vzácne aktívum a je len na vás, akú formu investovania si zvolíte. Každý investor musí vedieť, čo mu vyhovuje najviac. Pri spotovom ETF sa síce oberáte o vlastnícke práva, no viete zarábať na cenových pohyboch Bitcoinu bez platenia daní, a to aj bez založenia akejkoľvek kryptomenovej peňaženky.

Ak sa viac zaujímate o Bitcoin, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: News BitcoinTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.