Akcie čaká najhrozivejší pád od roku 1929, varuje špičkový ekonóm

  • Akcie majú údajne klesnúť najviac od krízy z roku 1929.
  • Akciový trh má ešte zaznamenať finálnu fázu rastu.
  • Vrchol trhu by mal podľa ekonóma nastať na jeseň tohto roku.
Ekonomika Akcie utrpia najväčší pád od roku 1929
Akcie utrpia najväčší pád od roku 1929. Zdroj: shutterstock.com/WESTOCK PRODUCTIONS/Who is Danny
BITmarkets BITmarkets

Populárny makroekonóm Henrik Zeberg nedávno varoval pred recesiou v rozhovore pre Soar Financially, uvádza správa Finbold. Americké akcie údajne budú ešte istý čas pokračovať v raste, no následne ich postihne najväčší pád od roku 1929. Za takého predpokladu by investori na akciovom trh utrpeli výrazné straty.

Ekonóm predpovedá krach z roku 1929

Ekonóm už v januári predpovedal, že najväčší akciový index S&P 500 (SPX) dosiahne 6 100 bodov a následne nastane recesia. Svoje tvrdenia podložil modelom obchodného cyklu. Zatiaľ to tak však skutočne vyzerá: SPX nedávno prekonal historické maximum 5 640 bodov a neustále rastie.

Čo sa stalo v roku 1929?

Kolaps na Wall Street z roku 1929 je známy aj ako Veľký krach. Bol to najničivejší krach akciového trhu v dejinách Spojených štátov. Veľký krach sa väčšinou spája s 24. októbrom 1929, nazývaným Čierny štvrtok, dňom najväčšieho výpredaja akcií v histórii USA.

Zeberg uviedol, že ekonomika začína v júli vykazovať prvé známky zhoršenia. Hospodársky cyklus sa pomaly otáča a mnohé ukazovatele signalizujú blížiacu sa recesiu. Do konca tohto roka údajne nastane recesia, pričom trh bude na vrchole pravdepodobne v septembri alebo októbri.

Zeberg uznal, že hospodárstvo a trh práce sú odolnejšie, než sa očakávalo, no trvá na tom, že recesia je nevyhnutná. A nezastaví ju ani centrálna banka, ktorá sa bude snažiť ovplyvniť vývoj ekonomiky. Práve naopak – príliš dlhé držanie vysokých úrokových sadzieb by myšlienku recesie mohlo len podporiť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Akcie rastú čoraz rýchlejšie

Akcie rastú závratným tempom, ktoré je dlhodobo neudržateľné. SPX narástol za posledných 637 dní o 60 %, čo je na pomery akcií veľké zhodnotenie. Všimnite si na grafe, že tempo tohto rastu sa stupňuje a krivka je čoraz strmšia. To naznačuje konečnú fázu rastu.

Zhodnotenie SPX

Zhodnotenie SPX. Zdroj: TradingView

Zeberg nie je ani zďaleka jediný, kto si myslí, že akciový trh utrpí veľký pád. Populárny investor John Hussman očakáva, že akcie po prasknutí klesnú až o 70 %. Výskumná spoločnosť Capital Economics verí, že pred prasknutím bubliny môže dôjsť k finálnemu zhodnoteniu trhu o ďalších 20 %. A v neposlednom rade, ekonóm Harry Dent upozornil, že akcie sú uprostred bubliny všetkých bublín a mohli by stratiť viac ako polovicu svojej hodnoty.

Nedávno sme informovali, že hedžové fondy sa agresívne zbavujú technologických akcií, a to tempom, aké sme nevideli roky. Ak bude predaj zo strany hedžových fondov pokračovať, prasknutiu bubliny sa zrejme nevyhneme. Epicentrom by mali byť technologické akcie, ktoré rástli posledný rok neuveriteľne rýchlym tempom.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FinboldTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.