Ceny zubných ošetrení idú do výšin. Kam až porastú?

  • Slováci sa čoraz viac desia cien zubárskych zákrokov.
  • Medziročne išli ceny hore až o pätinu.
  • Nie je však vylúčené ďalšie zdražovanie.
Off topic Zubné ošetrenie je čoraz drahšie
Zubné ošetrenie je čoraz drahšie. Zdroj: shutterstock.com/Olga Apanasenko/Polonio Video
BitmarketsBitmarkets

Zubárskemu ošetreniu sa väčšinou počas roka nevyhnete, či už ide o preventívnu prehliadku alebo prípadne iný zákrok. Ošetrenie však býva každým rokom nákladnejšie. O téme informoval portál Aktuality.

Slovenská komora zubných lekárov dokonca avizuje, že ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný informovať pacienta o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti.

V jednoduchosti povedané, pacient by mal o všetkom dopredu vedieť. Takýmto spôsobom by sa nemalo stať, že na pacientovi sa vykoná séria vyšetrení a na konci ho zarazí vysoká suma.

S tým súvisí aj to, že ľudia sa boja chodiť k zubárovi, pretože majú strach najmä z toho, koľko za daný zákrok zaplatia. Podľa štatistiky išli ceny jednotlivých zákrokov oproti minulému roku hore až o pätinu.

Neraz u zubára necháme množstvo peňazí

Neraz u zubára necháme množstvo peňazí. Zdroj: shutterstock.com/Elina Gritsak

Ceny išli hore najmä kvôli zvýšeniu cien zubných materiálov, prístrojového vybavenia, nájomného, energií a miezd. Za všetkým bola skrytá, samozrejme, vysoká inflácia.

Niektoré zubné úkony teda zdraželi, niektoré dokonca radikálne. Tak napríklad, cena za kovokeramickú korunku stúpla za dva roky o 85 eur, celokeramická o taktiež nezanedbateľných 55 eur.

Avšak, sú aj také zákroky, ktorých ceny sa za dva roky absolútne nezmenili. Tam patrí napríklad RTG zubov, povrchová-slizničná anestéza alebo extrakcia trvalého zuba alebo koreňa.

Zubári aj analytici však nevylučujú, že ceny zubárskych zákrokov ešte porastú. Za vyššie ceny sa môže stále podpísať inflácia alebo dopyt pacientov.

Ceny zubárskych zákrokov nie sú regulované a ani do nich nemôže zasahovať ministerstvo zdravotníctva. Aj keby sa hovorilo o zastropovaní cien, tak to by v konečnom dôsledku znamenalo narušenie trhu, čo by v takomto prípade nebolo dobré.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Aktuálnemu stavu nepomohlo ani zrušenie  zubného benefitu

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AktualityTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.