Budú Bitcoin a ďalšie kryptomeny naďalej klesať?

  • Bitcoin zmazal značnú časť rastu z posledných mesiacov.
  • A môže byť horšie.
  • Blíži sa expirácia kryptomenových opcií.
Novinky Bitcoin čakajú ďalšie problémy
Bitcoin čakajú ďalšie problémy. Zdroj: shutterstock.com/Atichat Wattanasin Stone

Bitcoin klesol od svojho vrcholu o takmer 30 %. Krypto trhy sa momentálne nachádzajú v kritickom období, kedy sa očakáva exspirácia kryptomenových opcií v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Táto udalosť môže mať významný dopad na ďalší vývoj cien kryptomien. Investori a obchodníci pozorne sledujú, ako sa trh bude správať, a či bude exspirácia opcií katalyzátorom ďalšieho poklesu alebo stabilizácie cien.

Opcie ohrozujú cenu

Podľa údajov zverejnených spoločnosťou Coinglass, veľká časť týchto opcií je viazaná na Bitcoin a Ethereum, ktoré sú dvoma najväčšími kryptomenami podľa trhovej kapitalizácie. Výsledok tejto udalosti by mohol ovplyvniť volatilitu na trhu a priniesť buď krátkodobú volatilitu, alebo dlhodobejšiu zmenu trendu.

Čo je to exspirácia opcií

Exspirácia krypto opcií má podľa údajov z histórie často za následok zvýšenú volatilitu na trhu. Dôvodom je, že obchodníci, ktorí držia tieto opcie, môžu byť nútení uzavrieť svoje pozície, čo môže spôsobiť náhly pohyb cien. Ak sa veľký počet opcií exspiráciou zrealizuje, môže to spôsobiť masívne predaje alebo nákupy, v závislosti od smeru, v ktorom sa obchodníci rozhodnú ísť.

Jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu ovplyvniť smerovanie trhu po exspirácii opcií, je sentiment investorov. Ak je trh nastavený pozitívne a investori očakávajú rast, je možné, že po exspirácii opcií dôjde k zvýšeným nákupom, čo by mohlo podporiť rast cien. Naopak, ak je sentiment negatívny, môžeme očakávať zvýšené predaje, ktoré by mohli viesť k ďalšiemu poklesu. A práve v súčasnosti je sentiment na najnižšej hodnote za viac ako rok.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Ako Bitcoin zareaguje

Analytici však varujú, že trh s kryptomenami nie je možné úplne presne predvídať, a to preto, že reaguje na mnoho rôznych faktorov. Okrem exspirácií opcií môže byť trh ovplyvnený aj ďalšími udalosťami, ako sú regulačné opatrenia, technologické inovácie alebo makroekonomické trendy. Preto je dôležité sledovať trh komplexne a brať do úvahy viacero faktorov pri predpovedaní jeho budúceho vývoja.

Pre tých, ktorí sú na trhu noví alebo nemajú dostatočné skúsenosti s obchodovaním krypto opcií, môže byť rozumné vyhnúť sa veľkým investíciám počas týchto kritických období. Skúsení investori by mali zvážiť diverzifikáciu svojho portfólia a využívanie hedgingových stratégií na ochranu svojich investícií.

Vývoj na trhu s kryptomenami bude v najbližších dňoch a týždňoch veľmi silno sledovaný. Nech už bude výsledok exspiračnej udalosti akýkoľvek, je jasné, že kryptomeny naďalej zostanú veľmi dynamickým a rizikovým trhom. Práve preto od obchodníkov vyžaduje dôkladnú analýzu a opatrnosť. Niektorí odborníci odhadujú, že práve táto udalosť bude tvoriť dno súčasného obdobia, a ďalšie smerovanie bude nahor.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.