Môžu si peňaženky Slovákov konečne vydýchnuť? Ceny niektorých potravín klesajú

  • Niektoré potraviny začali na regáloch obchodov postupne zlacňovať.
  • Týka sa to najmä ovocia, mlieka, syrov, vajec, zeleniny, chleba a obilnín.
  • Na druhej strane došlo aj k zdražovaniu, najmä pohonných hmôt.
Ekonomika Ktoré potraviny zlacneli?
Ktoré potraviny zlacneli? Zdroj: shutterstock.com/STEKLO/Stefan Dinse
BitmarketsBitmarkets

Slováci si môžu čiastočne vydýchnuť. Vlna zdražovania by mala byť definitívne za nami a pomaly prichádza vytúžené zlacňovanie. Ktorých potravín sa to zatiaľ dotklo? O téme informoval portál oPeniazoch.

Ceny potravín mierne klesajú

Od začiatku roka je to tak už druhý mesiac, čo ceny potravín klesli. Síce len o 0,3 %, ale posun k lepšiemu to jednoznačne je. Menej sme v apríli teda platili za ovocie, mlieko, syry, vajcia, zeleninu, chlieb a obilniny.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Zlacňovanie by mohlo byť aj výraznejšie, avšak nájdu sa tu aj prekážky v podobe vyšších cien cukru a cukroviniek, olejov a tukov, ale aj nealkoholických nápojov. Je však možné, že tento trend zlacňovania bude pokračovať aj naďalej.

Niektoré potraviny nakupujeme lacnejšie

Niektoré potraviny nakupujeme lacnejšie. Zdroj: shutterstock.com/BearFotos

K téme sa vyjadril aj analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Druhá fáza rastu príde až na začiatku budúceho roka, kedy sa datujú účinnosti zvýšenia ďalších poplatkov, presné odhady však nateraz nie sú dostupné. Rozdelenie rastu cien v spoločnosti je viac-menej rovnomerné, avšak stále platí, že dôchodcovská inflácia je najnižšia, čo by malo udržiavať rast spotreby v tejto skupine obyvateľstva a dopomáhať aj rastu ekonomiky.

Avšak nie je to stále ružové, pretože medzimesačne vzrástli ceny alkoholu, tabaku, pohonných hmôt a produktov a služieb osobnej starostlivosti.

Všimli ste si lacnejšie potraviny?

Loading ... Loading ...
Inflácia

Inflácia označuje v národnom hospodárstve všeobecný nárast cien ekonomických statkov, čo má za následok zníženie kúpnej sily peňazí. Inflácia v praxi je prejavom ekonomickej nerovnováhy. Opozitom pojmu inflácia je deflácia.

 

 

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video!

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: oPeniazochTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.