Hotovosť sa stane minulosťou – Toto sú plány ECB

Novinky Kryptomeny a CBDC sú budúcnosť
Kryptomeny a CBDC sú budúcnosť. Zdroj: shutterstock.com/ilolab/fongbeerredhot
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) sa neúprosne blížia a výnimkou nebude ani Európska únia. Európska centrálna banka (ECB) nedávno podľa správy Finbold vyhlásila, že digitálne euro by malo uprednostňovať elektronický obchod a až potom budú nasledovať v druhej fáze vývoja aj zostávajúce prípady použitia.

CBDC spôsobí urýchlenie procesu eliminácie hotovosti. Digitalizácia preniká do všetkých sfér a nevyhne sa tomu ani platobný styk. Príkladom je Čína, kde sa taktiež postupne hotovosť vytráca. Ak sa viac zaujímate o túto tému, odporúčame vám prečítať si článok Negatívnej zmene sa nevyhnú ani Slováci. CBDC sa nezastaviteľne blížia.

V prvej fáze zavedenia digitálneho eura bude priorita kladená na elektronický obchod a potom bude nasledovať fyzický obchod a vládne platby, ako sa uvádza v dokumente „Prístup k zavádzaniu digitálneho eura” zverejnenom 22. februára.

Proces zavádzania digitálneho eura

Proces zavádzania digitálneho eura. Zdroj: ECB

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.
Sponzorovaný obsah

Kryptomeny sú opak CBDC

Kryptomeny, ktoré poznáme dnes a digitálne meny centrálnych bánk sú dve rozdielne veci. Na kryptomenovom trhu vstupujú vlády ako regulátori a dohľad nad sektorom je stále väčší. Na druhej strane, CBDC budú zákonné platidlá, ktoré budú vydávané centrálnymi bankami.

Výsledkom bude zbavenie sa hotovosti a úplná digitalizácia fiat mien. Popri tom sa segment klasických kryptomien môže, ale i nemusí zmeniť. Okrem toho CBDC sú centralizované, zatiaľ čo myšlienka kryptomien je presný opak.

Postoj ECB ku klasickým kryptomenám nie je veľmi pozitívny, keďže ešte v júli 2022 centrálna banka vydala varovanie týkajúce sa rizík digitálnych mien. Navyše sa čoskoro bude opäť hlasovať o regulačnom rámci MiCA, o ktorom sa viac môžete dočítať v článku Regulácia MiCA klope na dvere. Kryptomeny čaká v Európe dôležitý moment.

Eliminácia hotovosti spôsobí, že vlády budú mať kompletný prehľad o všetkých transakciách obyvateľov. Mnohí majú obavy z toho, že CBDC budú mocenským prostriedkom vlád, ktoré ich budú používať ako nástroj na riadenie spoločnosti. A je potrebné povedať, že sa to vôbec nemusí týkať iba rozvojových krajín.

Prečítaj si tiež: Pripravme sa na zmenu – Toto sú najnovšie očakávania ECB

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.