Extrémny strach na trhu môže byť pozitívnym signálom. Prečo?

Novinky Strach a chamtivosť Bitcoin
Strach a chamtivosť Bitcoin. Zdroj: Shutterstock.com/FauxJewels
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Obchodovanie a rozhodovanie investorov je do značnej miery ovplyvňované strachom a chamtivosťou. Správny obchodník by ale nemal do svojich investícií zapájať emócie. To, aký sentiment prevláda na trhu s kryptomenami, určuje okrem iných ukazovateľov aj index strachu a chamtivosti od poskytovateľa údajov Alternative.

Ako vidíme na obrázku nižšie, index strachu a chamtivosti sa v čase písania článku pohybuje na úrovni 20, inak povedané v extrémnom strachu. Zároveň ale môžeme zhodnotiť, že strach prevláda po väčšinu času roku 2022. Prečo ale toto obdobie môže byť pozitívnym signálom?

Index strachu a chamtivosti

Index strachu a chamtivosti. Zdroj: alternative

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Strach je príležitosť na kúpu

Obdobie strachu raz dosiahne svoj vrchol, a to v bode, kde sa nahromadí dostatočný počet obchodníkov a veľkých investorov, ktorí využijú prepad cien. Ak sa trh dostane do tohto bodu, mnohí investori začnú vo veľkom nakupovať Bitcoin. Samozrejme, nie je žiadnym prekvapením, že strach nabral na obrátkach práve počas mesiaca november.

V novembri došlo ku krachu kryptomenovej burzy FTX, čo prinútilo mnohých účastníkov trhu v strachu presúvať svoje mince. Práve počas podobných období sa všeobecne odporúča dokupovať kryptomeny, keďže každý dvojciferný denný pád bol vždy krátkodobo vytiahnutý nakupujúcimi.

Z dlhodobého hľadiska stále platí, že Bitcoin pravdepodobne nedosiahol dno a index strachu a chamtivosti nezaručuje, že trh nemôže ešte klesnúť. Napriek tomu podobné obdobia strachu by mali byť aspoň krátkodobo kompenzované protichodným rastúcim trendom.

Mohlo by ťa zaujímať: Toto sú top 3 kryptomeny s vysokým pomerom zisku a malého rizika

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.