Ľuďom po celom svete dochádzajú peniaze v dôsledku krízy. Čo to spôsobuje?

Titulky Kríza naberá na sile
Kríza naberá na sile. Zdroj: Shutterstock, Inside Creative House
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Inflácia a kríza. Tieto dva faktory aktuálne trápia celý svet a ľudia sú nútení siahnuť čoraz hlbšie do svojich peňaženiek. Ako sú na tom jednotlivé krajiny?

Kríza sa prehlbuje

Ľudstvo prežíva jedno z najhorších období za posledné desaťročia. V dôsledku inflácie sa čoraz viac krajín dostalo do hrozivých ekonomických problémov, ktoré najviac pociťujú ľudia z nižšej spoločenskej vrstvy.

Ktoré štáty trpia najviac? Podľa najnovších štatistických údajov každý piaty zamestnaný človek v USA tvrdí, že pár dní pred výplatou už nemá peniaze. V prieskumoch sa však začínajú ozývať aj ľudia, ktorí zarábajú šesťciferné sumy. Viac ako polovica z nich údajne žije od výplaty k výplate.

Ak sledujete ekonomickú situáciu vo svete, zrejme vám neušlo, že krajina, ktorá má jednu z najvyšších inflácii, je Turecko. Hospodárska politika prezidenta Erdogana zatiaľ neprináša tureckej líre pozitívne výsledky. Prakticky každý mesiac znižuje svoju hodnotu. Výsledkom sú nekonečné rady ľudí, ktorí čakajú na chlieb a pohonné hmoty. V krajine sa začína čoraz viac ozývať hrozba nepokojov. Krajiny, ktoré sú už dlhodobo v horšej ekonomickej situácii, sú Venezuela, Argentína, Jemen a viacero afrických štátov.

Inflácia vo svete

Inflácia vo svete. Zdroj: Statista.com

Druhou krajinou, ktorá sa nachádza v zložitej situácii, je Rusko. Ceny bežných spotrebiteľských tovarov tam dosahujú astronomické hodnoty a pre ľudí je čoraz náročnejšie dostať sa k hotovosti. Prezident Putin však neustále upokojuje situáciu svojimi vyjadreniami. Rusko je bezpochyby jednou z najmocnejších krajín sveta, no je otázne, či dokáže zdolať taký výrazný ekonomický nápor.

Prečítaj si tiež: Globálne indexy po včerajšom ohlásení FED-u pokračujú ďalej v masívnom poklese

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Dôvody – Covid a vojna na Ukrajine

V ťažkých časoch, ako napríklad počas prvej covidovej vlny, sa ľudia vo veľkom púšťali do nákupov rôznych tovarov. Najväčším hitom bola elektronika. Dopyt tak neustále rástol, zatiaľ čo ponuka klesala. Tento problém sa najvýraznejšie prejavil hlavne po tvrdých krokoch zo strany Číny. Táto krajina je najväčším globálnym výrobcom tovarov. Keďže čínska vláda zatvorila v dôsledku pandémie továrne, objednávky boli v omeškaní a tak začali ceny rásť.

Stav čínskej ekonomiky

Stav čínskej ekonomiky. Zdroj: wikimedia.org

Dial sa tzv. „Bullwhip efekt”. Je to stav, keď si spotrebitelia začnú objednávať omnoho viac tovaru. Distribútori tak zvýšia objednávky od výrobcov a tí potrebujú na výrobu viac tovaru od svojich dodávateľov. Záver tohto nekonečného šialenstva sú neprimerane vysoké ceny.

Podstatný vplyv na ceny má aj vojna na Ukrajine. Tentokrát však najmä v prípade cien potravín a energií. Rusko je lídrom vo vývoze hnojív do celého sveta, najväčším vývozcom ropy v EÚ a najväčším exportérom plynu na svete. Podobné je to aj v prípade pšenice, kde je na popredných priečkach. Rusko spoločne s Ukrajinou dodáva až 40 % pšenice do EÚ a 75 % do strednej Ázie. Sankcie voči Rusku tak opäť vystrelili ceny do závratných výšin.

Koniec v nedohľadne?

Kedy sa môže situácia upokojiť a kríza ustúpiť? To je otázka, na ktorú nenájdeme úplne jasnú odpoveď. Niektorí odborníci tvrdia, že to bude ešte tento rok. Iní zase predpovedajú, že sa ceny už nevrátia späť a ostanú vysoko.

Čítaj ďalej: Bitcoin analýza – cena testuje maximum predošlého cyklu na 20 000 $